Af Morten Damsgaard

- Vi tager stærkt afstand fra effektforøgelse af traktorer, både med chip-tuning og med motorstyring.

Så kontante er ordene hos Heden Maskinforretning A/S på Fyn, som har en skrap holdning til effektforøgelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nogle er dygtige og laver en kontrolleret effektforøgelse, ligesom Landbrugs Traktorafprøvning, men vi ser altså nogen, som tror, det er fuldt ud ligeså godt at sende motorstyringen et sted hen og efterfølgende bare sætte den på igen og kører videre ? og den holdning er den helt forkerte, forklarer Hans Henrik Knudsen, som er værkstedschef hos Heden Maskinforretning A/S.

Også i det jyske hos Horsens Maskiner A/S tager man afsted fra ukontrolleret effektforøgelse.

- Jeg sælger traktorerne med de effekter fabrikken har givet dem, hvis traktoren ikke er stærk nok, så skal man købe en større, understreger Søren Næsborg, indehaver af Horsens Maskiner A/S.

Farligt ved brugt salg

Det kan være rigtigt farligt at købe en brugt traktor, hvis den tidligere har været effektforøget væsentligt:

- En væsentligt effektforøgelse vil ikke nødvendigvis resulterer i en eksploderet gearkasse en time efter traktoren er blevet omprogrammeret ? det kan komme efter længere tid, ja måske flere år, forklarer Søren Næsborg og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sådan noget kan ramme firmaet som en boomrang igen, når kunden kommer med en traktor, som er gået i stykker, hvor det kan være en gammel tuning, som bærer skylden. Det hverken kan eller vil jeg lægge navn til som person og firma.

På Fyn hos Heden Maskinforretning fortæller værkstedschefen Hans Henrik Knudsen, at ved AGCO?s nyeste traktormodeller giver det ikke den store mening at effektforøge traktorerne vildt og voldsomt:

- De tyske trinløse vario-transmissioner som Fendt og Massey Ferguson kører med, tillader transmissionscomputeren kun, at der slipper netop de hestekræfter ind igennem, som transmission er bygget til. Hvis der kommer flere hestekræfter fra traktoren på baggrund af en effektforøgelse, så vil dette ikke kunne komme igennem transmissionen og overføres til hjulene.

Hans Henrik Knudsen fortæller desuden, at man altid kan finde tilbage til en indgribning i motorstyringen, selvom motorstyringen måske er ændret tilbage til standard igen. Log-filer i traktorens computer gemmer alle data, selv ved indlægning af nye programmer ? som eksempelvis en stærkere motorstyring end den originale.

Kun for professionelle

Begge værksteder har haft dårlige erfaringer med traktorer som er kommet ind på værkstedet, hvor effekten var i top.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi havde på et tidspunkt en traktor, der opførte sig meget mystisk, hvor motoren konstant blev varm. Efter en nulstilling med installering af nyt motorstyringsprogram var problemet løst, fortæller Hans Henrik Knudsen og understreger, at garantien forsvinder med det samme, når der laves indgriben i motorstyringsprogrammer.

- Der er jo en grund til at traktor, motor, gearkasse og bagtøj har netop de dimensioner, som de er født med ? der har ingeniører udregnet, hvilke kræfter komponenterne skal kunne holde til, og de holder altså ikke til mere end det i længden.

Hos Horsens Maskiner anbefaler man at lade Landbrugs Traktorkontrol klarer opgaven, hvis en traktor ikke trækker det, som den skal.

- Vi fralægger os alt ansvaret, og lader Landbrugs Traktorkontrol om opgaven. De kan stille et mere brugbart moment ved en kontrolleret effektforøgelse, som ikke ender et forkert sted.

- Man skal virkelig ikke fægte i blinde, hvad angår effektforøgelse, få nu en professionel til det, lyder det klare råd fra Horsens Maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opbakning fra værkstedet

Hos Horsens Maskiner vil Søren Næsborg yde en ekstra indsats til de kunder, som kan finde ud af at behandle deres maskiner ordentligt.

- Hvis der pludselig sker noget alvorligt med en traktor efter garanti perioden, og alle service er overholdt fra vores værksted og kunden ikke har lavet en effektforøgelse, vil jeg til enhver tid stå bag kunden og bakke ham fuldt op for at slippe så billigt som muligt ved en eventuel reparation.

- Sammen med min importør, som er Case IH, står vi altid bag kunden og hjælper med alt, der står i vores magt, hvis der sker et nedbrud på en traktor, som kunden ikke selv kan gøre noget ved, slår Søren Næsborg fast og pointerer:

- Men trodser man service og tuner sin traktor voldsomt, skal man selv kunne tage konsekvenserne, som helt sikkert kommer før eller siden.