Abonnementsartikel

Økologi er økonomi, mener ung dynamisk økologisk landmand. Familien viser ny stald frem den 7. juni.

34-årige Kim Gohr Nielsen regnes for et naturtalent for landbrug, og han tror på fremtiden. Han investerer i sine køer med ny stald og sengebåse med sand, og på to år er det lykkedes ham at hæve køernes ydelse.

- Man skal ikke spare på komforten til køerne. Ko-komfort betaler sig, fastslår mælkeproducent Kim Gohr Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kim og hans hustru, Maria Ludvigsen overtog familiegården Troldholmgaard i Velling efter en af områdets mest vellidte og velkendte landmænd, Boi Nielsen. Gennem de seneste år har Kim Gohr bygget ny stald, udvidet fra 180 til 300 køer, og malker nu tre gange dagligt.

Det har betydet, at ydelsen er hævet 1500 kilo per ko, så gennemsnitsydelsen i dag ligger på ca. 10.200 kilo per årsko.

Senge er religion

Forud for byggeriet af den nye stald, var det et ufravigeligt krav for Kim, at den nye stald skulle have sengebåse med sand.

- Det er religion. Sand giver et kæmpe velfærd, som er meget overset. Sand højner både komforten, sundheden og ydelsen, siger han og pointerer, at han for eksempel kun fire gange inden for det seneste år har måtte behandle for yverbetændelse.

Han mener, at den udbredte skepsis overfor sand er ubegrundet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De ekstra omkostninger der er ved sandet, får du fire gange hjem på køerne. Det tør jeg godt garantere, siger han.

Med byggeriet af den nye stald røg også malkerobotterne ud. Ligesom der også kun er et almindeligt gammeldags kædeskrab i gulvet frem for et mere moderne autoskrab.

- Automatik koster kassen, men det er ikke driftsikkert. Jeg vil have så lidt teknik som muligt. Det giver regelmæssighed og sikkerhed, pointerer Kim Gohr Nielsen.

Selvkørende

Kim Gohrs blandet sit eget foder og efter sine egne forskrifter. Efter for mange års dårligt udbytte, er han nu stoppet med produktion af majs og har som noget nyt netop sået 10 hektar med roer.

- Roer giver mange foderenheder og har et ensartet energi-niveau i modsætning til græs, forklarer Kim Gohr. Han er meget opmærksom på regelmæssighed i foder til køerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder blandt andet, at goldkøerne om morgen får samme ration som ydende køer, men får også adgang til stråfoder som halm ad libitum hele dagen.

- Køerne skal helst fodres så ens som muligt og helst holde maven i gang, så de ikke får store skift, når de kommer over i malkestalden han.

I det hele taget er Kim Gohr Nielsen meget økonomisk orienteret.

- For mig er økologi udelukkende et spørgsmål om økonomi. Og vi landmænd skal i det hele taget tænke langt mere økonomi om vores erhverv som var det enhver anden virksomhed, fastslår han.

Derfor er gårdens høje succesrate og lave dødelighed blandt andet et spørgsmål om systemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor har jeg også faste folk til faste opgaver. Det giver ensartede arbejdstider og fastlagte arbejdsområder. Ingen er i tvivl. Det giver sikkerhed, fastslår han.

Åben gård:

Fredag den 7. juni kl. 19:00

Troldholmgaard

Vennersvej 28, Velling

Artiklen fortsætter efter annoncen

6950 Ringkøbing

Fakta:

Troldholmgaard har en besætning med 300 køer af både RDM og Dansk Holstein. Gården driver samlet 420 Hektar, heraf er 195 HA forpagtet.

Byggede i 2010 5500 m2 ny stald med gardiner og en traditionel parallel dobbelt 16 malkestald.

Den årlig ydelse per årsko er på 10.200 kilo mælk og holder celletallet nede på 150.000.

Ydelsen er steget 1500 kilo per ko, heraf skyldes 90 procent af stigningen, at der i marts sidste år blev indført tre daglige malkninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foruden Kim Gohr selv og tidligere gårdejer Boi Nielsen beskæftiger gården fodermester Christian Rahbæk og yderligere tre faste ansatte.