Maskinfabrikken Twinca lancerer et nyt system, som kan reducere foderforbruget i pelsdyrbranchen og øge dyrenes trivsel.

Han ved noget om mink fra sin fars farm, og han ved noget om teknik fra sin uddannelse som elektriker. 44-årige Klaus Strøm Kristensen har over de seneste 12 år opbygget maskinfabrikken Twinca, der i dag er verdens største producent af fodermaskiner til pelsdyrbranchen.

Om kort tid lancerer han et nyt it-system til farmene, og det vil ifølge afprøvningerne kunne mindske forbruget af foder og øge dyrenes trivsel.

Twinca, der har 14 ansatte, har hjemme i Vinderup i Vestjylland og er ukendt af mange uden for pelsdyrbranchen. Men blandt minkavlerne i ind- og udland kendes navnet. Fabrikken har en stigende eksport og har for nylig også etableret en afdeling i Litauen, hvor pelsdyrbranchen er i vækst.

Regnskabet for 2012 satte ny rekord, og indehaver Klaus Strøm Kristensen bruger meget af gevinsten på at investere i udviklingsarbejde, nemlig i størrelsesordenen to millioner kroner om året.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det nye fodersystem kan styre fodringen hen over året. For eksempel sådan at minktæverne får ekstra i tiden op til parring. Det stimulerer til, at de får flere hvalpe.

- Samlet vil det årlige foderforbrug blive lavere. Det er sammen med andre tiltag med til, at vi vil kunne fastholde en forsvarlig produktion af mink i Danmark, siger Klaus Strøm Kristensen.

De første forsøg viser også, at det nye fodersystem reducerer problemer med yverbetændelse og diaré blandt dyrene.

30 procent af verdensproduktionen af skind foregår i Danmark, men andre lande presser sig på, ikke mindst Kina. Derfor overvejer Twinca næste år at starte en produktion af fodermaskiner i Kina til det kinesiske marked.