Abonnementsartikel

Jordforbedring, ingen sandflugt og færre maskinomkostninger er nogle af fordelene ved reduceret jordbearbejdning, mener planteavlere i Vesthimmerland.

Efter at have praktiseret reduceret jordbehandling i 10 år mener folkene bag Skovbøll Jensen I/S, at de med denne metode har fundet en god løsning på flere problemer.

Mens pløjende naboer døjer med sandflugt, våde marker og risikerer at ødelægge jorden med tunge maskiner, oplever indehaverne af Skovbøll Jensen I/S, Poul Jensen og sønnen Ole Skovbøll Jensen, at de er sluppet for disse problemer ved at bruge reduceret jordbearbejdning i den himmerlandske muld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidigt snitter de halmen og nedmulder den i stedet for at brænde den af.

- Vi oplever en bedre struktur i jorden og en helt anden mikrobiologi end tidligere. Og vi avler det samme, som den gang ploven blev brugt - hvis ikke lige frem mere, siger 32-årige Ole Skovbøll Jensen, der er uddannet agrarøkonom.

- Samtidigt er der markant mindre manganmangel, tilføjer han.

Han er den drivende kraft bag bedriftens omlægning til reduceret jordbehandling, og hans far, den 66-årige Poul Jensen, gør pænt, hvad sønnen siger.

- Selv om jeg er vokset op med ploven, kan jeg se, at Ole gør det rigtige, udbryder han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den yngre Jensen begyndte med at harve øverligt i cirka 10 centimeters dybde, senere er han gået ned i 15 centimeters dybde.

Sparer overkørsler

En firemeters harve, Horsch Terrano, er udstyret med såkasse og tromle bagest, og maskinen bliver brugt til jordbearbejdning og bredsåning af raps i samme arbejdsgang.

Med denne metode, som Ole Skovbøll Jensen har udtænkt, spares der overkørsler.

- Det ser måske ikke så pænt ud som de marker, hvor rapsen er sået i snorlige rækker, men planterne gror godt, og vi bringer maskinomkostningerne ned og undgår at trykke marken. Vi behøver heller ikke en voldsomt stærk traktor for at klare arbejdet, fortæller Ole Skovbøll Jensen, der sår cirka 35 planter pr. kvadratmeter.

Han pointerer dog vigtigheden af, at markerne skal være rene og have round up inden såning og bearbejdning af jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En lokal maskinstation passer såningen af de øvrige afgrøder - byg og havre - samt gyllekørslen.

Den rigtige vej

Skovbøll Jensen I/S har i mange år benyttet Sønderup-Suldrup maskinstation til arbejdet, og både far og søn er sikre på, at det er den rigtige vej at gå:

- De har det nyeste grej og er rigtig dygtige. Med GPS-udstyret kører de præcist. Det sparer på hjælpestofferne, siger Ole Skovbøll Jensen.

- Desuden kan vi vælge nye såteknikker, når vi ønsker det i stedet for at være bundet af en egen, kostbar såmaskine, der måske er umoderne om få år, tilføjer han.

Prop i hullerne

Far og søn har også kastet deres interesse på popler, som er plantet på de stykker jord, der er for omkostningskrævende at dyrke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På den måde får vi sat en prop i de huller, der ellers har givet underskud, siger Ole Skovbøll Jensen.

Skovbøll Jensen I/S havde indtil for 10 år siden også sohold og en slagtesvineproduktion, men dårlige priser fik makkerparret til at opgive den animalske produktion.

- Egentlig ville vi sælge vores ejendomme i Danmark og flytte til England eller Frankrig, hvor jorden var væsentligt billigere end her, husker Poul Jensen.

Det lykkedes at sælge den ene ejendom, hvorefter en bedrift i England blev købt, mens pundet var billigt.

- Men så kom krisen, og alt gik i stå herhjemme. Vi kunne ikke få vores anden ejendom solgt, så vi var nødt til at opgive flytteplanerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For meget arbejde

Poul Jensen fortæller, at to år efter købet af den engelske ejendom steg både de engelske jordpriser og det engelske pund, og ejendommen blev solgt

- Vi fik en god pris, og da priserne herhjemme begyndte at falde, købte vi et par ejendomme mere her på egnen.

Sammen med sin søn besluttede Poul Jensen, at de kun ville drive jorden, så staldene blev lejet ud.

- Vi mener, at der er for meget arbejde og for lidt frihed ved svineproduktion, så den beslutning har vi ikke fortrudt. Tidligere havde vi nemlig fire mand i arbejde. Nu kan Ole og jeg klare driften alene, uden at knokle. Og vi holder fri i weekenden, siger Poul Jensen.