Abonnementsartikel

Ved at plante popler på de besværlige dele af jorden opnår Skovbøll Jensen I/S både rentabilitet og færre maskinudgifter.

I det bakkede landskab mellem Aars og Nibe skyder poplerne op på stadigt flere agre. Blandt de begejstrede tilhængere af energiplanten er mændene bag Skovbøll Jensen I/S i Vesthimmerland.

De har foreløbig tilplantet i alt 50 hektar med energiskov og regner med at inddrage endnu mere mark til formålet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har rettet markerne ud ved at plante popler på de stykker jord, hvor det er besværligt at komme til med maskinerne, og hvor det ikke kan betale sig at bruge såsæd og hjælpestoffer, fordi udbyttet ikke står mål med omkostningerne.

Sådan siger Ole Skovbøll Jensen, der sammen med sin far, Poul Jensen, står bag Skovbøll Jensen I/S.

Pinligt rene

Ganske vist skal poppelbeplantningerne holdes pinligt rene de første par år, men Poul Jensen vurderer, at de toårige træers blade fra og med denne vækstsæson vil dække for ukrudtet.

- De planter, der blev sat i juli 2011, tog virkelig fart i andet vækstår, så det bliver spændende at se, hvordan de vil udvikle sig i år, siger han og tilføjer, at afkastet fra flisningen til vinter selvfølgelig også vil blive imødeset med spænding.

Makkerparret er enig om, at det ikke er nok at holde rent mellem rækkerne alene med en strigle. Der skal harves i fem til otte centimeters dybde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På tidligere kornmarker skal man regne med at harve tre gange efter etablering af poppel, mens tidligere brakmarker skal harves mindst 10 gange, lyder erfaringerne fra Poul Jensen med henvisning til en artikel i en tidligere udgave af Maskinbladet, hvor en poppeldyrker fra Vendsyssel ikke var tilfreds med sine popler.

Poplerne hos Skovbøll Jensen I/S stammer fra samme klon og samme firma, som stod bag beplantningen i Vendsyssel, og planterne er ifølge Poul Jensen plantet samtidigt.

Intensiv drift

Sønnen Ole forklarer, at de har sprøjtet det første år lige efter etableringen, mens det andet år kun har krævet ekstensiv jordbehandling.

- Vi har brugt slam som gødning, og det giver et tilskud til bedriften. Og så har vi givet poplerne svinegylle blandt andet for at tilføre fosfor, siger han.