Abonnementsartikel

Der står Lely og Deutz-Fahr på det meste hos Traktorcentret Defa i Hjørring. Kunderne, der kommer fra et stort område, er begyndt at deles om de store landbrugsredskaber.

- Ja, det er da gået helt tosset godt.

Ordene kommer fra Orla Larsen, Traktorcentret Defa i Hjørring. Han henviser til forretningens seneste tids påfaldende stærke salg af Lely-maskiner, herunder nye Lely-butterflysæt, to store 4-rotorriver og en rundballepresser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hjørring-virksomheden har her op til græssæsonens begyndelse solgt de første eksemplarer i Danmark af de nye storriver fra Lely - med det fulde navn Lely Hibiscus 1515 CD Vario. Og tendensen ser ud til at være, at flere landmænd slår sig sammen, når der skal købes stort ind af de forholdsvis kostbare redskaber. I hvert fald konstaterer Orla Larsen, at tre kvægbrug, alle fra omegnen af Hjørring, er fælles om indkøbet af den ene storrive, som de fremover vil dele. Den koster jo også i runde tal en halv million kroner. Et andet kvægbrug har valgt at købe både en storrive og et butterflysæt, dog kun til eget brug.

Under alle omstændigheder er Lely et stort mærke i Traktorcentret Defas store distrikt oppe nordpå. Forretningens kunder kommer helt fra Skagen, mens territoriet sydpå rækker helt til Djursland samt ud mod Brovst og Hals. Der kommer også enkelte kunder fra Norge og Sverige.

- Men det er nu ikke mange. Til gengæld har vi nogle kunder i Polen, siger Orla Larsen, der også bemærker, at traktorcentrets værksted beskæftiger sig med stort set alt - populært sagt lige "fra plæneklippere til lokomotiver", som han siger.

Større maskiner

Orla Larsen var selv med til at grundlægge virksomheden i 1981 sammen med tre andre. De kom alle fra DLAM, det daværende andelsbaserede maskinindkøb.

- De tre andre er flygtet for længst, siger Orla Larsen med et glimt i øjet og kommer sammen med sin værkfører, Ole Mariegaard, ind på de senere års teknologiske udvikling, som stiller nye krav.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget vigtigt at følge med. Heldigvis er vi løbende på kurser og efteruddannelse hos både Lely og Deutz-Fahr, siger Ole Mariegaard.

Virksomheden har også et komplet lager af Lely reservedele og har i mange år forhandlet Welger pressere, som Lely har overtaget.

Om landbruget og de danske maskinhandleres fremtid har Orla Larsen kun et svar:

- Der bliver i hvert fald hverken flere landbrug eller flere maskinhandlere, siger Orla Larsen, der til gengæld har konstateret, at når en landmand skifter ud i maskinparken, bliver der normalt skiftet til noget større.

Kniber med pladsen

Blandt andet af den grund - at maskinerne bliver større og større - er det begyndt at knibe med pladsen i Traktorcentret Defas gule bygninger på Frederikshavnsvej 43 i Hjørring. Tidens nye traktorer fylder godt op i værkstedet, hvor de tre af virksomhedens seks ansatte arbejder. De øvrige tre er at finde i administrationen og det temmelig omfattende lager. Og hvor mange varenumre, lageret råder over?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er i hvert fald mange, konstaterer Orla Larsen blot og kigger hen langs hylderne.

Alt i alt er Traktorcentret Defa kendetegnet ved en stor trofasthed. For navnet Defa - ja, det står naturligvis for en sammentrækning af Deutz-Fahr, som forretningen har haft forhandlingen af lige siden begyndelsen i 1981.

Traktorcentret Defa blev grundlagt i 1981 af fire personer, der alle kom fra DLAM, et andelsbaseret maskinindkøb.

En af grundlæggerne var Orla Larsen, der stadig er direktør for Traktorcentret Defa.

Traktorcentret Defa har seks ansatte, tre på værkstedet og tre på lageret og i administrationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virksomheden har haft forhandlingen af Deutz-Fahr lige siden begyndelsen. Lely kom til i 2001.

Ud over Lely er Defa også autoriseret forhandler af Hürlimann, Zetor, Welger, Giant og Kuhn.