Kvalitetsensilage er alfa og omega for mælkeydelsen og dermed også for økonomien i malkekvægholdet. Det drejer sig derfor om at udnytte alle muligheder for at optimere kvaliteten af grovfoderet. Det sker i hele kæden lige fra valg af kløvergræsblanding samt etablering af afgrøden og til høst af afgrøden.

Vejrudsigten er desværre ikke altid sådan, at der er tilstrækkelig tid til, at det skårlagte græs opnår den ønskede tørstofprocent. Specielt i de første og store slæt samt efterslæt, hvor dagene er korte, anvender flere landmænd derfor både at bredsprede og at vende græsset, inden det rives sammen og snittes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Smal på vejen

Claas tilbyder et bredt sortiment af vendere med arbejdsbredder fra 4,5 og til 13 meter. Den brugte Claas Volto 1320 T er set hos Kolding/Gravens Maskinforretning A/S. Venderen er bugseret og har en arbejdsbredde på 13 meter. Med et dobbeltvirkende hydraulikudtag kan venderen foldes sammen til en transportbredde på under tre meter.

Venderen tilkobles traktorens liftarme, og når den arbejder i marken, kører den på hjul under de 10 rotorer og støttes af to hjul forrest på trækket. På disse hjul indstilles arbejdshøjden, og traktorens lift anvendes herefter kun til midlertidigt at øge venderens arbejdshøjde.

Vinder meget tid

Bredspredning samtidig med at græsset skårlægges giver en mærkbar reduktion i den tid, det tager at forvejre græsset. Men græsset synker hurtigt ned i stubben, og forvejringen sker derfor først og fremmest på overfladen. Samtidig køres der ofte med skårsamler på skårlægger foran på traktoren, så der ikke køres i det nyslåede græs. Ved at anvende en vender umiddelbart efter at græsset er skårlagt, løftes græsset op, og samtidig lægges det i et ensartet tæppe over hele marken.

Erfaringer viser, at en vending af græsset kapper et sted mellem et halvt og trekvart døgn af den tid, det tager at forvejre græsset. Med det danske klima kan det være forskellen på at få lavet kvalitetsensilage og på at opnå en mere middelmådig kvalitet.

Kraftige fjedre

Claas Volto 1320 T er bygget til maskinstationer og større landbrug, og den er derfor monteret med 10,5 millimeter tykke fjedretænder. De mindre vendere kører som standard med 9,5 millimeter tykke fjedre, men kan mod en beskeden merpris leveres med de tykke fjedre. Brugte vendere kan også altid monteres med de kraftige fjedre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kontrollér arme og fjedre

Påkørsler er den brede venders fjende nummer et, og derfor er det altid en god ide at bruge tid på at undersøge den brugte vender for påkørselsskader, inden der handles.

- Når venderen er foldet sammen, stritter armene og fjedretænderne ud til alle sider, og det er derfor vanskeligt at danne sig et klart indtryk af venderens tilstand. Fold derfor venderen ud, og gør det gerne på et plant underlag. Det gør det væsentligt lettere at se, om en eller flere arme eller rivefjedre har en forkert stilling. Er armene bøjede, giver det en ujævn vending, og samtidig er der risiko for, at der blandes jord i afgrøden, forklarer Martin Madsen, salgskonsulent hos Kolding/Gravens Maskinforretning A/S.

Han opfordrer også til at kontrollere, om alle rivefjedre har samme dimension, da en sammenblanding af forskellige type fjedrer også giver en ujævn fordeling af afgrøden.

Luft i stedet for vand

Efter en dags arbejde i græsmarken vil der ligge fugtigt græs forskellige steder på venderen, og det kan være fristende at give maskinen en ordentlig omgang med højtryksrenseren.

- Fugtigt græs skal fjernes, da syren i græsset ødelægger malingen på maskinen, men det er en rigtig dårlig ide at anvende den kraftige højtryksrenser til opgaven. Lejerne ved de mange led på venderen sidder ret ubeskyttede, og rettes strålen fra højtryksrenseren direkte mod lejerne, er der stor risiko for, at der spules vand ind i lejerne. Brug i stedet luft fra en kraftig industrikompressor til at fjerne græsset fra venderen og lad olien omkring lejer og aksler sidde, anbefaler Martin Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Få koblingen kontrolleret

Venderen er monteret med en overbelastningskobling, og før sæsonen indledes, er det vigtigt, at koblingen kontrolleres og indstilles, så den aktiveres ved det rette moment.

- Specielt hvis venderen er blevet vasket med en højtryksrenser, inden den blev sat til vinteropbevaring, er der stor risiko for, at koblingen er rustet sammen. Opdages det ikke, inden der køres i marken, og rotorerne møder enten en pæl eller en stor bunke vådt græs, er der risiko for, at drivlinien ødelægges, hvis koblingen ikke fungerer. Det er derfor en god ide, at få lavet et vintereftersyn på venderen, hvor koblingen adskilles og justeres, siger Martin Madsen.

Han opfordrer også til at være påpasselig med at få smurt strålerne i kraftoverføringen og være opmærksom på, at der ikke er buler i beskyttelsesrøret. Går det for trægt, kan det ødelægge vidvinklen og det forreste leje på venderen.

Drej med rotorerne

Trækket ud til de yderste rotorer sker gennem gaffelkoblinger, der automatisk går i indgreb, når venderen foldes ud. Slitage på koblingerne undersøges let ved at dreje den yderste rotor og lægge mærke til, hvor meget der skal drejes, før den inderste rotor drejer med. Gearene over de enkelte rotorer er engangssmurte, og kun på den centrale gearkasse skal der skiftes olie, når venderen klargøres.

Tekniske specifikationer Claas Volto 1320 T

Arbejdsbredde m                      13,00

Artiklen fortsætter efter annoncen

Antal rotorer                              10

Antal fjedre pr rotor                 7

Transportbredde m                  2,98

Transporthøjde m                     3,79

Montering                                   bugseret

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årgang                                         2009

Pris                                               122.000

Alternativer til prisen

Pöttinger Eurohit 81

Venderen er med otte rotorer. Den er udstyret med hydraulisk kantspredningsudstyr og lys. Maskinen er til salg hos Jernith & LBB Landbrugsmaskiner.

Arbejdsbredde m                      7,81

Artiklen fortsætter efter annoncen

Antal rotorer                              8

Antal fjedre pr rotor                 5

Transportbredde m                  3,0

Transporthøjde m                     4,0

Montering                                   liftophængt

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årgang                                         2006

Pris                                               58.000

Krone MW15.02/14t

Venderen er bugseret og monteret med 14 rotorer. Maskinen er til salg hos Brørup Traktor- og Maskincenter.

Arbejdsbredde m                      15,25

Artiklen fortsætter efter annoncen

Antal rotorer                              14

Antal fjedre pr rotor                 6

Transportbredde m                  2,88

Transporthøjde m                     1,35

Montering                                   bugseret

Årgang                                         2007

Pris                                               159.000

Kuhn GF6401MH

Venderen er liftophængt og med seks rotorer. Maskinen er til salg hos TobiCo A/S i Skjern.

Arbejdsbredde m                      6,40

Antal rotorer                              6

Antal fjedre pr rotor                 6

Transportbredde m                  3,00

Transporthøjde m                     3,29

Montering                                   liftophængt

Årgang                                         2007

Pris                                               40.000

<PowerFocus>