Pløjefri dyrkning er især udbredt på lerjord. Sådan behøver det imidlertid ikke være, mener Christian Hansen, planteavlskonsulent hos Jysk Landbrugsrådgivning.

- Interessen for pløjefri har været meget begrænset i vores område. Men efter sidste efterår, hvor mange fik smadret jorden fuldstændig og efterlod dybe spor efter høst af majsen, er der kommet øget fokus på, hvordan vi kan gøre jorden bedre farbar i et vådt efterår, fortæller Christian Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at interessen for pløjefri dyrkning af sandjord blev skærpet yderligere, da Jysk Landbrugsrådgivning på et af deres faglige arrangementer i vinter fik en landmand, der har praktiseret pløjefri dyrkning på sandjord i mange år, til at holde et oplæg om dyrkningssystemet. Landmandens erfaring er nemlig, at han efter en årrække med pløjefri dyrkning og fokus på indholdet af organisk materiale i jorden, både har fået en jord der holder bedre på vandet i forsommeren, og som er mere farbar i de våde efterårsmåneder.

Breder sig som ringe i vandet

- Hvis man skal have succes med pløjefri dyrkning på sandjord, skal man tænke det ind i sædskiftet og være indstillet på at nedmulde halm eller andet organisk materiale. Det forbedrer nemlig jordens evne til at binde vandet i begyndelsen af vækstsæsonen, samtidig med at det sikrer en bedre afdræning i vinterhalvåret, siger Christian Hansen.

Han tilføjer, at det specielt sidste efterår var tydeligt at se, at de landmænd der gennem en længere periode har haft fokus på at indarbejde organisk materiale i jorden, havde lettere ved at færdes i marken under de ekstremt våde forhold.

- Det er der helt sikkert mange landmænd, der har lagt mærke til. Derfor breder interessen, for nogle af de principper der ligger bag det pløjefri dyrkningssystem, sig nu som ringe i vandet, siger Christian Hansen.

Han understreger dog, at overgangen til pløjefri dyrkning skal tænkes grundigt igennem, før man kaster sig ud i dyre investeringer i nyt maskineri. Men gribes det rigtigt an, kan det give en bedre dyrkningssikkerhed. Ikke mindst fordi et øget indhold af organisk materiale i jorden også medvirker til at reducerer risikoen for sandflugt.