På Arlas repræsentanskabsmøde i England var der onsdag debat om en ny honorarstruktur for folkevalgte. Målet har været at forenkle og harmonisere honorarerne på tværs af landegrænserne.

Bestyrelsen havde forud for mødet udarbejdet et forslag til honorarstruktur og -størrelse. Forslaget var udarbejdet på baggrund af en analyse fra revisionsfirmaet PriceWaterhouseCoopers, og der blev også set på, hvordan aflønningen hidtil har været i de enkelte lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter en del debat blev forslaget  tilrettet med input fra repræsentantskabet og derefter vedtaget. Den nye struktur indebærer blandt andet, at der fremover ikke er mødehonorarer for bestyrelsesmedlemmer. Formanden og næstformanden har årligt haft cirka 200.000 ud over det faste honorar i mødehonorarer. Men det bortfalder nu som et led i forenklingen.

Indtil nu har måden, de folkevalgte har været aflønnet på, og honorarets størrelse været forskellig i de enkelte lande.

Honorar skal sikre kompetencer

Arla fremhæver selv, at Arla har én mælkepris, og at der også bør være ét set-up for, hvordan man som folkevalgt aflønnes for det arbejde, man gør for andelshaverne og Arla.

Overordnet var der enighed om principperne for aflønning - for eksempel at honorarerne til bestyrelsen i Arla skal sikre personer med de rette kompetencer.

- Det handler også om at sikre, at man som mælkeproducent har mulighed for at lægge det arbejde i jobbet, som skal til. Helt konkret kan det for bestyrelsen handle om at give mulighed for at kunne sikre arbejdskraften hjemme på gården, mens man selv arbejder som bestyrelsesmedlem, lyder Arlas argumentation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

130 dage hjemmefra

For eksempel oplyste formand Åke Hantoft, at han i 2012 havde været hjemmefra 130 dage. Arlas bestyrelse har almindeligvis 12-15 bestyrelsesmøder årligt, og derud over er der møder i regioner, kredse, andelshavermøder og så videre.

Ifølge Arlas vedtægter er det repræsentantskabet, som hvert andet år træffer beslutning om de kommende to års honorarer til valgte i Arla Foods.

1,35 millioner til Hantoft

Nye honorarer (i parantes 2011-tal).

Formand: 1,35 mio. kroner (630.000)

Næstformand: 900.000 kroner (472.500)

Medlem: 450.000 kroner (157.500)

Nationalt råd, til fordeling i alt (dog ikke til bestyrelsesmedlemmer): 300.000 kroner

Regionsformand (dog ikke til bestyrelsesmedlemmer): 10.000 kroner

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kredsrådsformand (dog ikke til bestyrelsesmedlemmer): 10.000 kroner

Repræsentantskabsmedlem: 10.000 kroner

Formand for virksomhedsmedlem (MUH, Milk Link, Hansa): 50.000 kroner

Medlem i virksomhedsbestyrelse (MUH, Milk Link, Hansa): 25.000 kroner

Mødehonorarer vil fremover være:

0-5 timer: 625 kroner

5-12 timer: 2.000 kroner

12 timer eller mere: 2.500 kroner