Abonnementsartikel

Fra den 1. juni til den 31 august skal besætningsdyrelæger i svinebesætninger med rådgivningsaftale have talt skuldersår.

Der har i en årrække været en stor indstas for at forbygge skuldersår i svinebesætninger, dette munder nu ud i en optælling, for at få et overblik over den nuværende situation. 

Dyrelæge Poul Bækbo, afdelingschef hos VSP, siger til Tican at det er hans opfattelse af omfanget af skuldersår er meget lavt og på et acceptabelt niveau. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fagdyrelæge Marianne Kaiser fra VSP mener også der er grund til at være positiv, da VSP gennem flere år har arbejdet målrette sammen med landmændene for at vendte skuden. 

- Samtidigt har vi sammen med universiterne og myndighederne udviklet en ny metode til at karakterisere alvorligheden af et skuldesår, siger hun Tican. 

Hun snakker om skuldersårsmåleren, der blev udviklet i et samarbejde mellem VSP og Århus universitet, som både kan bruges i det daglige af landmanden, for at give ham et nemt overblik over en given situation, men også vil blive brugt i den fremtidige vurdering af skuldersårsudviklen i dag. 

Man ser gerne en udvikling i skuldersår omkring sommeren, hvor dyrene har mere tendens til at lægge ned og gøre deres underlag fugtigt. Dog er der en nem måde at forberede sig på.

- Heldigvis har vores undersøgelser vist, at gummimåtter under søerne gør underværker. Derfor anbefales det at bruge måtten, så snart man ser et skuldesår, siger Marianne Kaiser til Tican.