Når en sjællænder drikker et glas økologisk mælk, er der stor sandsynlighed for, at mælken stammer fra en jysk ko. Der er nemlig kun få større økologiske mælkeproducenter på Sjælland, hvorimod vestjyderne virkelig kan drikke lokal mælk fra de mange økologiske landbrug.

Det viser en analyse fra Videncentret for Landbrug, der konkret har kortlagt den geografiske fordeling af de økologiske landbrug inden for både kvæg, svin, fjerkræ og planteavl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kortet viser, at de to største økologiske driftsgrene er planteavl og mælkeproduktion, der dækker en næsten lige stor del af det samlede økologiske areal. Til gengæld er den regionale fordeling helt skæv.

På Sjælland producerer kun seks procent af de økologiske landmænd mælk, mens 58 procent af de økologiske bedrifter i analysens område "Vestjylland", der også dækker halvdelen af Sønderjylland, består af malkekvæg. Til gengæld er der rigtig mange økologiske planteavlere på Sjælland og i Østjylland, hvorimod denne gruppe kun udgør 32 procent i Vestjylland.

- Forklaringen på den uens fordeling knytter sig til de forskelle, der er på jordtyperne i forskellige del af landet, forklarer konsulent Margrethe Askegaard, Videncentret for Landbrug, Økologi.

Mangler økologisk gødning

Margrethe Askegaard har sammen med sin kollega Rita Hørfarter lavet det økologiske Danmarkskort ud fra data om antallet af økologiske bedrifter i 2011.

- Vi ville gerne blive lidt klogere på, hvem de danske økologer er, og hvordan de fordeler sig, siger Margrethe Askegaard, der havde forudset den skæve geografiske fordeling af økologien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er en fordeling, der giver problemer for især de økologiske planteavlere på Fyn og Sjælland, der har svært ved at skaffe økologisk gødning. I økologisk jordbrug må man nemlig ikke bruge kunstgødning. Man bruger i stedet grøngødning og gødning fra husdyr.

- Men fordi der er så få både fynske og sjællandske økologiske mælkeproducenter, så har planteproducenterne i de dele af landet svært ved at få fat i nok økologisk husdyrgødning, forklarer Margrethe Askegaard.

Analysen viser også, at der stadig er kommuner med meget lidt økologi, for eksempel Lolland og Guldborgsund.