Det er en kendt sag, at svin ofte bliver brugt til forskning for menneskers skyld, fordi svin og mennesker anatomisk ligner hinanden så meget.

Nu har to arkæologistuderende også benyttet tre døde pattegrise for at kaste lys over, hvorfor der er fundet så få spædbarnsknoglerester fra bronzealderen og frem mod kristendommens indtog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var et tidspunkt i Danmarkshistorien, hvor både børn og voksne blev brændt, og da spædbarnsdødeligheden var høj, skulle der være gode muligheder for at finde knoglerester og tænder i asken – sådan som det er konstateret hos de voksne.

Mindre end et spædbarn

Sådan har det imidlertid ikke været, og derfor har Jonas Jæger og Veronica Liv Johansen fra Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet sat sig for at undersøge, hvad der sker med de spæde knogler, når de bliver brændt.

Det har de gjort med tre pattegrise på mellem 2,8 og fem kilo, skriver Videnskab.dk.

Teori om knoglesvind

En af teorierne er, at de spæde knogler brænder helt op, fordi de ikke er færdigudviklede, eller også at knogle-resterne forsvinder, når de ligger i jorden gennem flere hundrede år.

Jonas Jæger og Veronica Liv Johansen får nogle kommer først nærmere et svar, når de knoglerester, der kommer ud af pattegrise-forsøget, er blevet undersøgt på Saxo-Instituttet.