I traktorbranchen er det tid til årets første delresultat. Et kig på, hvor mange traktorer, der blev indregistreret i løbet af årets første tre måneder, kan give en ganske god diagnose for branchens tilstand netop nu. Og godt ser det ud. På tre måneder er der i Danmark afsat 619 nye traktorer - markant bedre end de 485 styk, der blev kørt ud til kunderne i samme periode i fjor.

John Deere tegnede sig for de 133 nyregistrerede traktorer i årets første tre måneder og har dermed førertrøjen på. Fulgt af New Holland med 120 styk og Fendt med 90 nye traktorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alene marts, som er den senest opgjorte måned, blev en forårsmåned i mere end én forstand, for også inden for afsætningen af traktorer bød marts på lyse stunder med et temmelig stort antal nye indregistrerede traktorer i forhold til samme måned i fjor.

I marts blev der nemlig indregistreret 230 nye traktorer i Danmark, hvilket er en ordentlig fremgang i forhold til de 164 traktorer, der blev afsat i samme måned i fjor. Denne gang var det Fendt, der tog førertrøjen på med 41 indregistreringer, svarende til en markedsandel på 17,8 procent.

Men mærkerne i toppen af statistikken ligger usædvanlig tæt, for på de næste pladser fulgte Case IH og John Deere, begge med 37 indregistreringer, Massey Ferguson med 36 og New Holland med 33.

Set fra helikopteren

Mens foråret begynder at vise sig, og de nye traktorer ruller ud i solen, har det tyske landbrugsmagasin, Agrar Technik Business set på traktorsalget i helikopterperspektiv - og registreret, hvordan afsætningen af nye traktorer artede sig sidste år i 18 europæiske lande. Her kommer det næppe som nogen overraskelse, at der blev indregistreret flest nye traktorer i Tyskland, nemlig 36.264 styk fulgt af Frankrig med 33.577 nye traktorer. I det selskab er de 1.795 nye traktorer, der blev indregistreret i Danmark sidste år, kun en parentes. Det danske traktorsalg ligger nogenlunde på linje med det irske.

Men det interessante ved statistikken er snarere de enkelte landes præferencer. Det mærke, der kun spiller en birolle i det ene land, kan spille en hovedrolle i det andet. Og ellers ubetydelige mærker kan have en fremtrædende placering i enkelte lande, hvor man har store traditioner og trofasthed omkring enkelte mærker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dog er der visse mærker, man næppe kan komme uden om. Således er det John Deere, der er det bedst sælgende mærke i otte af de 18 lande. Fulgt af New Holland med fem topplaceringer, herunder Danmark, hvor mærket sidste år var det bedst sælgende.

Indædt kamp

Af bladets tabeller kan man endvidere se, at Valtra dominerer totalt i Finland med 1.270 solgte Valtra'er - mens nærmeste konkurrent, John Deere solgte sølle 387 styk til finnerne. Næsten det samme gør sig gældende i Sverige, der også er Valtra-territorium, mens nordmændene går efter John Deere, Massey Ferguson og New Holland i nævnte rækkefølge.

I Østrig er det næppe nogen overraskelse, at det lokale mærke, Steyr, er styrende. Med et salg på 1.580 styk i 2012 er Steyr et pænt stykke foran store mærker som John Deere og New Holland. Også Lindner er et stort mærke i Østrig med en samlet fjerdeplads.

Blandt det tyske blads kommentarer til det skandinaviske traktormarked lyder det blandt andet, at "dansk landbrug er meget markedsfølsomt, og landbruget reagerer hurtigt på konjunktur-udsving, både opad og nedad".

Generelt konstaterer bladet, at der blandt mærkerne foregår en indædt kamp på markedsandele.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indregistreringer af nye traktorer i Danmark, marts 2013

Fendt 41

Case IH 37

John Deere 37

Massey Ferguson 36

Artiklen fortsætter efter annoncen

New Holland 33

Valtra 27

Claas 8

Deutz-Fahr 3

Zetor 3

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lamborghini 2

Andre mærker 3

Kilde ND Data

Traktorsalg i Europa 2012

18 europæiske landes salg af traktorer i 2012 med det enkelte lands bedst sælgende mærke i parentes. Kilde Agrar Technik:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tyskland 36.264 (John Deere)

Frankrig 33.577 (John Deere)

Italien 19.339 (New Holland)

Storbritannien 15.065 (John Deere)

Spanien 8.625 (John Deere)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Østrig 7.169 (Steyr)

Portugal 3.986 (New Holland)

Norge 3.639 (John Deere)

Sverige 3.600 (Valtra)

Holland 3.294 (New Holland)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Finland 2.829 (Valtra)

Schweiz 2.686 (John Deere)

Belgien 2.142 (New Holland)

Irland 1.893 (John Deere)

Danmark 1.795 (New Holland)

Grækenland 543 (ikke opgivet)

Luxemburg 197 (John Deere)

Island 108 (ikke opgivet)