Lønnen er mellem 100 og 140 kroner i timen, men danskerne vil ikke plukke jordbær. Østeuropæerne strømmer til gengæld til.

Dagpengeregler, udfaldstruede, akutjob, ledighed.

Ord, der vidner om, at det er sværere at finde arbejde, og at det er blevet vanskeligere at gå ledig i længere tid.

Alligevel springer danskerne ikke ud i det først og bedste job, der viser sig. Det må blandt andre jordbær-avlerne sande. Også i år bliver det udlændinge, der skal plukke de danske bær, oplyser DR Syd.

- Der kommer stort set ingen danskere for at søge job. Jeg har en dansker blandt cirka 40 løsarbejdere nu til sommer, og jeg tvivler endda på, om hun dukker op, siger jordbæravler Iver Krogh fra Nordborg på Als. Han siger, at en typisk plukker er aflønnet med mellem 100 og 140 kroner.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

16 rumænere på én dag

Iver Krogh gider ikke bruge tid på danskerne, da man ikke kan regne med deres arbejdskraft. På den anden side er det heller ikke svært at finde udlændinge, der gerne vil plukke de røde bær, når den tid kommer.

- Alene i forgårs kom der 16 rumænere og søgte job, siger Iver Krogh til DR Syd.

Iver Krogh beskæftiger 40 plukkere i sæsonen. Nogle af dem kunne godt være danske, mener Marita Geinitz, formand for 3F på Als.

Giv dem en chance

Marita Geinitz synes, det er et problem, at jordbæravlerne ikke fortæller 3F, at der mangler plukkere, for så kunne 3F også henvise nogle danskere til jobbene. Der er nemlig mange dagpengemodtagere, der søger alt hvad de kan.

- Jeg synes, de her jordbæravlere skal give danskerne en chance, siger Marita Geinitz til DR Syd.