Landbrug & Fødevarer er godt tilfreds med anden del af den vækstplan, som regeringen sammen med Venstre, Liberal Alliance og konservative er blevet enig om.

Administrerende direktør Søren konstaterer, at transportafgiften bliver droppet, spildevandstaksterne bliver omlagt, og der sker afgiftslettelser på energi. Det vil styrke konkurrenceevnen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er først og fremmest dejligt, at der nu er en politisk aftale i hus. Forliget indeholder en lang række aftaler, der har en positiv betydning for fødevareerhvervet. Tag for eksempel transportafgiften. Den varslede stigning på den afgift ramte lige ned i et af kerneproblemerne hos vores medlemmer. Stort set alle de produkter de producerer, skal transporteres fra et sted til et andet. At stigning er sløjfet kommer bestemt til at have en positiv effekt, siger Søren Gade.

Uretfærdigheder

Han hæfter sig særligt ved omlægningen af spildevandstaksterne.

- Spildevandstaksten har været det tætteste, vi kommer på en uretfærdig takst. Den har ramt, især fødevarevirksomheder, uretfærdigt hårdt. En omlægning kommer i første omgang til at betyde en stor besparelse i fødevarevirksomhedernes økonomi, og det kommer på langt sigt til at hjælpe med at fastholde jobs i Danmark, siger Søren Gade.

Konkurrenceevnen

Han opfordrer regeringen til at fortsætte ad den vej, Vækstplan DK er drejet ind på.

- Regeringen er nødt til straks at gå videre, hvis vi skal kunne konkurrerer med andre lande som eksempelvis Sverige og Tyskland. Regeringens eget Vækstteam for Fødevarer peger på, at fødevaresektoren kan eksportere for 50 milliarder kroner mere og sikre 25.000 job, hvis det lykkes, for fødevarevirksomhederne at få råvarer nok. Det kan kun ske ved at lette yderligere på rammevilkårene for både landmænd og virksomheder. Regeringen kan starte med at tage de bedste vækstforslag fra Natur og landbrugskommissionen og implementere dem, siger Søren Gade.