Abonnementsartikel

Den 1. maj er en særlig dag for VikingGenetics. Det er dagen, hvor anlægget i Assentoft runder én million doser kønssorteret sæd.

I nogle lande sker der gruelige ting, når familier mener, at ønskebørn er drengebørn. Inden for kvægbruget kan det være meget mere dyrevenligt, fordi der bliver brugt kønssorteret sæd, og nu er den store genetik-virksomhed, VikingGenetics, på vej mod en markant milepæl i produktionen af kønssorteret sæd.

VikingGenetics forudser, at anlægget i Assentoft ved Randers vil runde én million doser kønssorteret sæd den 1. maj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begyndte med jersey

Millionen er nået på ni år. I 2004 besluttede det daværende Dansire nemlig at sende to jersey-tyre - Q Zik og Q Impuls - til England, hvor der var et anlæg til produktion af kønssorteret sæd. Det var især jersey-avlerne, der havde interesse i at få kviekalve, men siden da har trenden bredt sig til både Holstein og RDM, og i 2006 blev de danske faciliteter taget i brug.

Der bliver nu produceret både sæd til hun- og til handyr, og efterspørgslen er så stor, at der bliver produceret kønssorteret sæd på otte maskiner i døgndrift.

Zuma og May er i toppen

De tyre, der har lagt krop til mest kønssorteret sæd er jersey-tyrene DJ Zuma og DJ May, som har lagt kimen til henholdsvis 33.482 og 33.474 doser kønssorteret sæd. Derefter følger VikingRed-tyren R Facet med knap 29.000 doser og holstein-tyrene D Ole og D Dundee med henholdsvis 26.700 og 24.300 doser.