- Mottoet for 2014 vil være ”gældende regler, nyt budget”. Det er meldingen fra EU-Kommissionen, der har spillet ud med et forslag til en overgangsordning, der kan bygge bro mellem den nuværende fælles landbrugspolitik og den reform, der på papiret skulle træde i kraft allerede første januar 2014.

Det har længe været klart, at det ikke er realistisk. Selv hvis EU’s ministre og parlamentarikere får forhandlet de sidste udeståender i reformen på plads inden udgangen af juni, sådan som det er planen, vil det stadig tage de respektive nationale betalingsorganer en rum tid at få inkorporeret alle de nye regler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overgangsforslaget udskyder derfor størstedelen af reformen til 2015, herunder ændringerne i den direkte landbrugsstøtte, der således ikke bliver gjort afhængig af for eksempel den nye grønne komponent, der fremover skal gøre 30 procent af landmændenes støtte afhængig af miljøtiltag.

Beslutninger i år

Til gengæld foreslår Kommissionen, at EU-landene allerede i år lægger sig fast på en række af reformens elementer.

Det betyder, at fødevareminister Mette Gjerskov allerede i løbet af de næste par måneder skal beslutte sig for, hvordan hun vil forholde sig til det foreslåede loft over landbrugsstøtten. Hvorvidt hun har tænkt sig at benytte sig af muligheden for at overføre femten procent af midlerne fra kassen med direkte støtte til landdistrikterne eller omvendt, og hvor meget hun vil give i støtte koblet til produktion - det vil sige handyrpræmier.

Udskyd hele pakken

En række europæiske landbrugsministre gjorde i dag på et møde i Luxembourg klart, at de vil have udskudt hele pakken, så de ikke behøver at træffe de beslutninger, mens blækket på den nye reform knapt er tørt.

- Mange medlemsstater har brug for at få alle ting op på én gang, så man ikke skal tage stilling til halvdelen af elementerne i 2013 og så den anden halvdel i 2014, er budskabet fra det danske fødevareministerium.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stort tidspres

Den siddende formand for ministerrådet, den irske landbrugsminister Simon Coveney, gør klart, at de nu vil forsøge at dreje forslaget mere i deres retning.

- Vi har nedsat en arbejdsgruppe, der skal arbejde på det over de næste par måneder. Europa-Parlamentet vil gøre det samme, siger Coveney og understreger, at de ved, at tidspresset er stort.

- Vi skal være færdig i god tid inden udgangen af året, siger han. EU’s landbrugskommissær Dacian Ciolos mener, at en række af ministrenes bekymringer er grundløse.

- Mange af de spørgsmål, som medlemsstaterne har, kan hurtigt blive opklaret, siger Ciolos.

Beskæring på fem procent

Han gør også klart, at selv om EU’s landbrugspolitik ikke bliver klar til 2014, så bliver det det nye EU-budget, der kommer til at gælde. Det betyder, at den fem procents beskæring af landbrugsbudgettet for 2014, som blev annonceret for nylig, står til troende. Det ærgrer generalsekretæren for landbrugets paraplyorganisation COPA-COGECA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den nedskæring var ikke taget med i beregningerne og risikerer at underminere nogle af de vigtige investeringsbeslutninger, som allerede er blevet truffet af de europæiske landmænd, lød det fra generalsekretær Pekka Pesonen, efter han i dag mødtes med EU-formandskabet i Luxembourg.