Det kan betale sig at udvide sit landbrug med en professionel bestyrelse. Det var konklusionen fra erhvervsmand Asger Aamund og professor Mette Neville, da de for 70 deltagere på et seminar arrangeret af Heden & Fjorden fortalte om fordelene ved at lede sin bedrift på en mere erhvervsmæssig måde.

- 70 procent af ejerledere siger nej tak til at få en bestyrelse. De ser ikke bestyrelsen som en ressource, de synes ikke de er store nok og de ved ikke, hvad de skal bruge en bestyrelse til, sagde Mette Neville blandt andet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men der er en sammenhæng mellem en professionel bestyrelse og en virksomheds resultater.

Det kunne hun dokumentere gennem resultaterne fra en række undersøgelser, hvor blandt andet væksten var højere i virksomheder med en bestyrelse end i virksomheder uden.

Rådgivning

Heden og Fjorden holdt bestyrelseskonferencen ud fra et ønske om at opprioritere bestyrelsesarbejdet i landbruget.

- Vi tilbyder forskellige rådgivningspakker for de landmænd, der ønsker at arbejde videre med tanken om bestyrelser eller gårdråd. Vi kan både hjælpe med forberedelserne, oprettelsen, rekrutteringen og driften af bestyrelsen. Lige nu er vi også ved at forberede en egentlig bestyrelsesuddannelse, blandt andet i samarbejde med professor Mette Neville, siger udviklingsdirektør Hans Peter Bay fra Heden & Fjorden.

Bestemmelses-retten

Et gennemgående budskab fra alle oplægsholdere var, at en rigtigt sammensat bestyrelse er en stor ressource for en ejerleder, at man som ejer skal finde hjælp til de kompetencer, man ikke selv har, og at man som ejer ikke giver afkald på sin egen selvstændighed og kontrol over virksomheden. - Den der bestemmer, bestemmer, som landmand Laurids Søndergaard sagde i sit oplæg.