Abonnementsartikel

Familien Nilsson var blandt de mange økologiske landmænd, der var med til at afholde Økodag 2013.

Virkeligheden afhænger som bekendt af øjnene, der ser. Og tilsyneladende også af ørerne, der hører.

For mens Maskinbladet.dk's udsendte kun kunne registrere ganske almindelige muh-lyde i stalden, var der i en tilstedeværende børnefamilie enighed om, at det hele lød en smule anderledes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den siger: Jeg vil uuud. Jeg vil uuud, gentog familien, mens de stod og kiggede på jerseykøerne på Bjerregård sydvest for Herning i Vestjylland.

Ganske få minutter senere, stort set på slaget 12, fik køerne endelig deres vilje og kunne boltre sig udenfor, hvor mange fremmødte allerede stod klar med kameraer langs hegnet.

Klik her og se en lille video med de dansende køer fra Bjerregård på Maskinbladets facebooksite.

En stor dag

- Jeg ved endnu ikke, hvor mange der er kommet her i dag. Sidste år kom der 1.500. Om der er lige så mange i år. har jeg svært ved at bedømme, men det får vi nok et bud på lige om lidt, fortalte gårdejer Niels Erik Nilsson, der tog sig tid til en lille hyggesnak med nogle af de nysgerrige besøgende.

Og imens var køerne i gang med at vise, hvad det vil sige at være flokdyr. Hele flokken løb først til den ene side, så til den anden side, så til den tredje og til den fjerde side. Efter at have været hele marken rundt et par gange, faldt de en smule til ro, men blev dog ved med at hoppe og "danse" i ny og næ - til stor fornøjelse for især børnene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en dejlig stor dag for os - der er jo masse af glade mennesker her. Jeg har altid syntes, at det var en oplevelse, når man skulle have køer ud. Og nu deler vi den oplevelse med nogle andre, sagde Niels Erik Nilsson.

Mange mænd i sving

Det var syvende gang, at Ninna og Niels Erik Nilsson åbnede Bjerregårds døre op og inviterede alle interesserede til en Økodag.

- Det er en arrangement, der kører hvert år hos os. Vi har haft ét år, hvor vi ikke har haft det, men selv dengang kom der alligevel nogle for at kigge, erindrede Niels Erik Nilsson.

Normalt får Ninna og Niels Erik Nilsson, der bor på gården sammen med deres tre døtre, Karoline, Mathilde og Bolette, kun hjælp af to ansatte og et par skoledrenge. Men når man holder en Økodag, er der brug for flere hjælpere, forklarede Niels Erik Nilsson:

- I dag har vi 15-20 mænd i sving - både med smagsprøver og parkering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke alle køer kom ud

Familien har haft gården i 22 år, og den huser i dag godt 200 jerseykøer og cirka lige så mange kalve og kvier. Det er dog ikke alle køer, der fik lov til at komme ud på Økodagen.

- Der er nogle tilbage, der ikke er med ude. De køer, der lige har fået kalve, har vi i et hold for sig selv. Og vores goldkøer er heller ikke ude. De går på en anden egn, fortalte Bjerregårds smilende gårdejer til Maskinbladet.dk.