Abonnementsartikel

Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark (FRDK) mener, den har løsningen på nogle af forslagene fra Natur- og Landbrugskommissionen.

Reduceret jordbearbejdning lever op til mange af de forslag, som Natur- og Landbrugskommissionen kommer med. Sådan lyder det fra Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark (FRDK), som mener, at organisationer og politikere ikke kun skal skelne mellem konventionelle og økologiske landmænd.

- Vi repræsenterer et alternativ, som tager det bedste fra dem begge, påpeger Søren Ilsøe, næstformand FRDK.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årets grønne landmand

Han blev i januar i år kåret til Årets grønne landmand i Danmark på grund af den bæredygtige måde, han driver sit landbrug på.

- Uden for Danmark hedder det Conservation Agriculture, og i Danmark kalder vi det reduceret jordbearbejdning. Natur- og Landbrugskommissionens nye rapport efterlyser blandt andet det, vi kan byde på, siger Søren Ilsøe.

Mange fordele

Han nævner, at Conservation Agriculture binder CO2 i jorden, forhindrer nedvaskning af pesticider, fastholder næringsstofferne, modvirker skadelig jorderosion, giver stor biodiversitet og ikke mindst stabilt høje udbytter.

Alene på de cirka 200.000 hektar, der nu drives pløjefrit i Danmark, indlejres de 200.000 ton CO2, som rapporten anbefalet bundet i jorden.

- Vi er klar til at fremme udbredelsen af systemet i Danmark, siger Søren Ilsøe, som konstaterer, at mange andre lande er langt forud for Danmark i den måde at dyrke jorden på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alternativet

- I Danmark lader vi i den offentlige debat som om, at det nuværende konventionelle landbrug er eneste måde at dyrke jorden på udover den økologiske metode, men sådan er det ikke, siger Søren Ilsøe.