Abonnementsartikel

Biogas-anlæg er store, og de har høje, dominerende gylle- og gassiloer, men derfor kan de alligevel godt passe ind i omgivelserne.

Biogas-anlæg fremstiller energi i pagt med naturen, men det er ikke alle biogasanlæg, der passer lige godt ind i det landskab, de ligger i.

Det skal et nyt, dansk projekt gøre noget ved, så fremtidens biogasanlæg i højere grad får et arkitektonisk udtryk, der passer med det område, de ligger i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk Arkitektur Center har åbnet en udstilling, der viser syv konkrete bud på, hvordan man kan finde plads til de store anlæg, der ofte er domineret af høje siloer, så anlæg giver mindst mulig gene for mennesker og natur.

Placering med omtanke

Udstillingen er resultatet af et samarbejde mellem Miljøministeriet og Realdania.

- Danmark skal skrue ned for brugen af fossile brændstoffer, og her bliver biogas afgørende. Men vi skal ikke bare klaske store biogasanlæg tilfældigt op i landskabet. De skal placeres med omtanke, og denne udstilling viser, at det faktisk kan lade sig gøre og få både grøn energi og fin arkitektur på samme tid, siger miljøminister Ida Auken (SF).

Logistisk udfordring

En af de helt væsentlige prioriteringer, når man skal placere et biogasanlæg, er adgangen til gylle og biomasse. Og det giver nogle logistiske udfordringer, for biomassen kommer ofte med lastbiler, som giver mere trafik.

Men det er svært at udstikke nogle overordnede retningslinjer for, hvordan man placerer et biogasanlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremhæv eller gem væk

- Jeg har i udlandet set eksempler på, at biogasanlæg rent ud sagt kan være utrolig grimme. Og det er ingen hemmelighed, at det er en udfordring at placere biogasanlæg på størrelse med 14 fodboldbaner i det danske landskab. Nu står vi med nogle af arkitekternes og eksperternes bud på, hvordan man kan placere de store anlæg på en fornuftig måde, siger Ida Auken og fortsætter:

- Nogle steder vil man skulle gemme biogasanlæggene lidt væk, mens det andre steder vil give mening at lede opmærksomheden hen på anlæggene. Det vigtigste er, at vi får opført nogle anlæg, der respekterer omgivelserne og viser, at tekniske anlæg også kan være flotte, siger Ida Auken.

De syv projekter

De syv pilotprojekter er ikke opført, men fortsat på tegnebrættet. Eksemplerne skal være til inspiration for myndigheder, energiselskaber, landmænd og arkitekter og skal fungere som en rejseudstilling efter en periode på Dansk Arkitektur Center.

De syv anlæg, der er med i projektet, er Thy Øko-Energi, Køng-Lundby Biogas, Biocenter Gudenå, Bionaturgas Korskro, Horsens Biogas, Biogasnetværk Ringkøbing-Skjern og et anlæg ved Arla i Videbæk.

Læs mere om projektet her.