Abonnementsartikel

Nordjysk rådgivningsselskab har fået mange opkald fra bekymrede mælkeproducenter, der frygter for deres græsmarker.

På overfladen ser det måske ikke så godt ud, men de nordjyske græsmarker har det egentlig ikke så skidt igen.

Det konkluderer rådgivningsselskab Agri Nord efter at planteavls- og kvægkonsulenter har set på, hvordan demonstrationsmarkerne har klaret vinteren. Markvandringen er foretaget efter at flere mælkeproducenter har udtrykt bekymring over, om deres græsmarker har klaret sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konsulenter med følge

Torsdag var godt 15 af Agri Nords konsulenter ude for at blive opdateret på, hvordan græsmarkerne har klaret vejr og vind. Med til at se nærmere på markerne ved Aars var landskonsulent Karsten A. Nielsen fra Videncentret for Landbrug og Gurli Klitgaard, produktchef ved DLF Trifolium.

Konklusionen var, at overvintringen af græsmarkerne er overraskende god.

- Når man snakker om marker, som er under tre år gamle, så er bekymringerne unødig store. Der bliver mange, som får behov for at strigle og tromle deres marker, når vejret igen bliver tørt. Men så ser det til gengæld også godt ud, siger planteavlskonsulent hos Agri Nord, Torben S. Frandsen i en pressemeddelelse.

25 planter er grænsen

- Dem som har marker med rajgræs og rajsvingel uden rødkløver skal være meget opmærksomme, hvis markerne er mere end to år. Hvis der er under 25 græsplanter pr. meter sårække, så er det vigtigt at tage kontakt til konsulenten for at diskutere behovet for omlægning, siger Torben S. Frandsen.

Strandsvingel i top

Besøget på demonstrationsmarkerne viste også, at strandsvingelarterne, der ikke er særligt udbredte, er dem, som har klaret vinteren suverænt bedst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planteavlskonsulenten mener ikke, at landmænd skal være bekymret for, at udbyttet i første slæt bliver mindre. Det er for tidligt at konkludere, og desuden er det dagens længde mere end temperaturen, der afgør, hvordan udbyttet bliver.