Abonnementsartikel

Hvad nytter det, at et æble er økologisk, hvis det er transporteret på tværs af verden? Ny øko-formand vil stille større krav til offentlige udbud.

Der skal stilles yderligere krav til det offentliges indkøb af økologi til institutionskøkkenerne i skoler, regioner og staten.

I 2020 skal den økologiske andel være 60 procent, men det er ikke nok med økologi, siger Per Kølster, der er Økologisk Landsforening relativt nye formand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fødevarer skal være friske, de skal være i sæson, de skal have en historie, en identitet. De skal kort sagt have betydning for dem, der spiser dem. Derfor bør det være logisk, at fødevarer ikke skal være underlagt samme regler, som gælder for eksempel for madrasser, printerpapir eller alt muligt andet, når det gælder offentlige udbud, siger Per Kølster til Økologi & Erhverv.

Langdistance-æbler

Han er opmærksom på, at der skal ses på, hvordan man kan stille de ekstra krav, uden at komme i konflikt med EU's regler for den frie konkurrence.

- Selv om de er økologiske, så nytter det ikke, at æblerne kommer fra den anden ende af verden, eller at maden har ligget et år på lager, inden den kommer ud i køkkenerne, siger Per Kølster.

Politiske krav

Hans udmeldinger er et led i den nyvalgte formands strategi om, at økologerne skal stille større politiske krav.