Abonnementsartikel

En god etablering og en velovervejet dyrkningsstrategi er vigtige ingredienser i Morten Hansens opskrift på succes i vinterrapsen.

Frosten har været hård ved vintersæden. Det gælder også i vinterrapsen, hvor vækstpunktet flere steder er skadet så meget, at omsåning er nødvendig.

Selvom det endnu ikke er alle landmænd, der har besluttet, om rapsen skal omsås eller ej, så er det tidlige forår et godt tidspunkt til at lave en kritisk evaluering af, hvad der er gået godt og skidt i efteråret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enkel opskrift

Blev rapsen sået til tiden - og i et godt såbed, hvor den kunne sende pæleroden i dybden? Fik den tilstrækkelig gødning, og havde de enkelte planter den rette støbning til at gå vinteren i møde?

Det gælder også for Morten Hansen fra Snekkerup 10 kilometer syd for Slagelse. Gennem de seneste fem år har han avlet et gennemsnitligt udbytte i vinterraps på cirka fem ton. Hans opskrift er forholdsvis enkel: Det vigtigste er en god og rettidig etablering.

Plejestrategi

Derudover er det vigtigt, at man opstiller klare mål for, hvordan man vil have rapsen til at udvikle sig på forskellige tidspunkter i løbet af vækstsæsonen - og at man har en dyrkningsstrategi, hvor man på forhånd har besluttet, hvordan rapsen skal plejes gennem hele vækstsæsonen.

I april-udgaven af Agrologisk, der udkommer fredag den 12. april, kan du læse mere om, hvordan Morten Hansen mener, man opnår succes i rapsen.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.agrologisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen. Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7920.