Abonnementsartikel

Amazone introducerede på Sima 2013 den nye ZA-TS kunstgødningsspreder, der kaster gødningen 20 procent længere end forgængeren, og som har et nyt kantspredningsudstyr.

Den nye Amacone ZA-TS kunstgødningsspreder rummer 4.200 liter, og når maskinen arbejder på højtryk, løber der hvert sekund 10,8 kg gødning ud på de to spredetallerkener.

- Når der anvendes kvalitetsgødning, har maskinen en effektiv spredebrede på 54 meter, og takket være den effektive udmadning, kan der køres op til 30 kilometer i timen med sprederen, forklarer Anders Clemmensen, fra den danske importør, Brøns Maskinforretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at øge styrken og undgå hjørner og kanter hvor gødningen kan samle sig, er den nederste del af sprederens beholder presset op med samme teknik, som der anvendes til at forme en håndvask af rustfrit stål. Den oppressede del rummer 700 liter gødning, og oven på den kan der monteres forskellige former for overbygninger, som forøger rumfanget op til 4.200 liter. Opbygningen leveres i bredder på 2,40 meter og 2,85 meter. I Profis versionen har sprederen mekanisk træk, og når den har modelbetegnelsen Profis Hydro, er den med hydraulisk træk.

To vejeceller

Amazone ZA-TS er med kun to vejeceller, og betjeningen sker enten fra en Amatron 3 terminal eller fra den nye Amapad terminal.

- Når der arbejdes på sidehæld, er det vanskeligt for vejeceller at registrere den korrekte vægt. Derfor kombineres vejecellerne på Amazone ZA-TS med en censor, som registrerer sprederens hældning. Det giver computeren de fornødne informationer, til at kunne beregne det korrekte indhold i sprederen og til at holde en konstant dosering, siger Anders Clemmensen.

Nyt kantspredningsudstyr

Til den nye spreder har Amazone udviklet et nyt Auto-TS kantspredningsudstyr. Systemet betjenes fra terminalen i traktoren, og rent fysisk fungerer udstyret ved, at gødningen ledes ud til nogle kortere vinger på spredetallerkenen, som har en meget afgrænset spredeprofil.

På ZA-TS skal der ikke skiftes spredetallerkener, når arbejdsbredden ændres. I stedet arbejdes der med tre forskellige typer vinger, som er tilpasset intervallerne 18-24, 24-32, 32-54 meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Såvel udmadning som tallerkener og vinger er udført i rustfrit stål.

Omrørersystemet i ZT-TS trækkes af en elmotor og kører kun med 60 o/minut. For at undgå at gødningskornene knuses, frakobles omrøringen automatisk, når der lukkes for gødningen.

Det nye TS kantspredningsudstyr kommer også på de store ZG spredevogne, som rummer op til 8.200 kg. gødning.