Tager man cyklen ud til landmanden på Øko-dag den 21. april, så gør man andet end "bare" klimaet en tjeneste. En række mælkeproducenter håber også på at kunne mindske det trakfikkaos, der ofte følger med, når flere tusinde kommer kørende for at se køerne danse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ideen om at opfordre de besøgende til at komme på cykel fik projektleder for Øko-dag, Birgitte Nygaard, Økologisk Landsforening.

- Jeg har længe tænkt på, om vi ikke kunne gøre noget for at slippe for alle de biler. Og det måtte jo gerne rime på økologi. Så jeg har ringet rundt til landmændene for at høre, om de ville være med i et samarbejde, hvor der trækkes lod om præmier blandt dem, der kommer på cykel, fortæller Birgitte Nygaard og fortsætter:

- Det eneste krav var, at de skulle have gode cykelruter ud til gården. Enten cykelstier eller veje med let trafik, så det er sikkert at anbefale folk at tage cyklen.

Kurv fra Naturmælk

En af de mælkeproducenter, som har taget ideen til sig, er Frode Hjort Gregersen, som sidste år fik 3.300 besøgende på grund af bedriftens beliggenhed nær Esbjerg.

Han har sammen med en anden lokal mælkeproducent, Thomas Helle, etableret et samarbejde med det lokale cyklistforbund i Esbjerg, der har markedsført turen ud til de to mælkeproducenter som cykelruter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har rigtig fine cykelstier til gården hele vejen inde fra Esbjerg. Og vi ville jo gerne have folk til at cykle herud - mest på grund af de store udfordringer med parkering af alle de biler, fortæller Frode Hjort Gregersen.

Præmierne, der trækkes lod om, er kurve med mælkeprodukter fra Naturmælk. Og så er spørgsmålet jo, hvordan cyklisterne skal komme hjem med deres præmier?

- Ja, det er da et godt spørgsmål. Enten må vi sørge for, at kurvene er lavet, så de nemt kan transporteres på cykel, eller også må kurvene leveres bagefter, siger Frode Hjort Gregersen med et smil.