Abonnementsartikel
Østjysk landmand får nu sin rug og hvede i brød, der hver dag kan købes i adskillige bagerbutikker og en brugs.
Det er langt fra et fabriksbagt formbrød, det, som fra på fredag kan købes i Østjylland. Der er kælet for et specielt fuldkornsbrød, som bliver til i et samarbejde mellem DLG, en lokal landmand, Vestermølle ved Skanderborg Sø og en bagermester fra Hovedgård.
Det er bagermester Henrik Kjær, der har fået ideen til projektet med det nye, særlige brød. Efter at have formet ideen og sat den til hævning i nogle uger, er Henrik Kjær klar med det nye brød fra Hovedgård Bageri.
Besøg blev til idé
Idéen fik han, da han for nogle uger siden spiste på Restaurant Vestermølle. Han syntes godt om brødet til maden, og fandt ud af, at det var bagt med mel fra Vestermølles stenkværn, der er over 100 år gammel. Det bliver malet af seniorlandmænd og seniorhåndværkere, der er frivillige på møllen.
- De kan helt tydeligt lide at lave det, de gør. Det er som hos håndværksbageren, hvor vi behandler mel og dej med den omhu og kærlighed, som er forudsætningen for et sundt produkt, der også smager godt, siger Henrik Kjær.
Særlig udsæd
Hele Vestermølles melproduktion er baseret på brødrug og brødhvede, som er dyrket af gårdejer Aage Frandsen i Grumstrup. Han får udsæden fra DLG i Hovedgård, og fremavlsudsæden, som Aage Frandsen bruger, bliver passet og tilset af Sejet Planteforædling, der er Danmarks største kornforædlingsstation.
Bagermester Henrik Kjær aftager mel fra Vestermølle svarende til to procent af hans brød, men det er alligevel nok til, at han kan sælge Vestermølle-brød hver dag fra hans butikker i Østbirk, Gedved, Egebjerg og Hovedgård samt til en brugs i Hørning, som han også leverer til.
Brødet er i øvrigt ikke kun bagt af noget særligt hvidt - melet - men der er også et grønt skær over brødet, da Vestermølle kun kører, når mølledammen kan levere 400 liter vand i sekundet. Det er den mængde, der skal til at drive stenkværnen.