Abonnementsartikel

Bæredygtigt Landbrug mener, at miljøminister Ida Auken bør lytte til landbruget og give dispensation til at sprede gylle udvalgte steder trods frossen jord.

Når jorden er frossen, må landmændene ikke sprede gylle og fast naturgødning på jorden, fordi jorden ikke kan optage gyllen. Normalt må landmænd begynde at sprede gylle og naturgødning på markerne fra 1. februar, hvis vejrforholdene tillader.

De seneste to måneder har vejret drillet, så der mange steder ikke har været de 15 centimeter optøet overflade, som loven kræver, for at man må køre gylle ud, hvilket betyder, at der er områder, der slet ikke er blevet kørt gylle på endnu. Det bekymrer Bæredygtigt Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De manglende næringsstoffer kan få store økonomiske følger for årets høst, fordi jorden har brug for næringsstofferne for at kunne producere afgrøder. 

Derfor mener formand for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, at det er på sin plads med en dispensation.

- De naturlige næringsstoffer er af stor værdi for jorden, idet Danmark ikke har råstoffer, hvorfra man kan udvinde næringsstoffer. Det kunne være dejligt befriende, hvis politikerne vil vise forståelse for en situation, hvor størstedelen af et erhverv har brug for hjælp, siger Flemming Fuglede Jørgensen og fortsætter:

- Det er godt landmandskab at passe på sin jord. Overalt i landet kan der findes arealer, hvor der med sikkerhed kan køres gylle, faste næringsstoffer, uden nogen risiko for vandmiljøet, selvom jorden ikke er optøet ned til 15 centimeter.