Abonnementsartikel

Frankrig vil bombe Europas landbrug tilbage til 1970erne, advarer EU’s landbrugskommissær Mariann Fischer Boel, der tørner sammen med Frankrigs landbrugsminister Michel Barnier i København i dag.

Europa skal ikke have et kæmpestort industrialiseret og protektionistisk landbrug. Det ønsker Europas borgere ikke, og det er ikke i landbrugserhvervenes interesse.

Det slår EU’s landbrugskommissær Mariann Fischer Boel fast i et interview med Berlingske Business.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fischer Boel møder i dag i København sin aktuelt hårdeste modstander, når det gælder liberaliseringen af Europas landbrugssektor: Frankrigs landbrugsminister Michel Barnier.

De to står stejlt over for hinanden i den mindre revision af EU’s landbrugspolitik, som Fischer Boel fremlægger forslag til i næste måned – en minireform der gerne skulle køres igennem EU’s ministerråd under det franske formandskab fra 1. juli og frem til nytår.

Samtidig er landbruget rykket helt frem i aktualitetens forreste linje, fordi priserne på korn, ris og andre fødevarer er steget med raketfart, hvilket rammer både fattige landbefolkninger i ulandene og almindelige forbrugere i Europa.

Direkte EU-støtte

Frankrig har benyttet den aktuelle krise til at slå et slag for fortsat direkte EU-støtte til landmændene og en fornyet satsning på selvforsyning frem for frihandel. Men denne kurs afvises i skarpe vendinger af Mariann Fischer Boel, der mener, at de høje fødevarepriser tværtimod er den bedst tænkelige baggrund for at fortsætte liberaliseringen og "opkvalificeringen" af Europas landbrug.

- Europa er nettoeksportør af fødevarer. Og vi kommer tilbage til 1970ernes protektionistiske politik, hvis vi laver et Fort Europa, når det gælder fødevarer og siger: Vi vil gerne producere til os selv, men vi er i øvrigt ikke interesserede i at få fødevarer ind i Europa. Vi har ikke nogen interesse i at isolere os, siger Fischer Boel til Berlingske Business.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er i Europas interesse at importere store mængder af uforarbejdede fødevarer, som vi putter gennem en gris eller en ko, så vi bagefter står med en fantastisk fin ost eller noget svinekød af høj kvalitet, som vi kan sælge på de nye markeder i Kina og Indien, siger hun.