Abonnementsartikel

En ny vaccine gør det muligt at afgøre om grisens immunforsvar bare har reageret på en vaccination eller om grisen faktisk har været smittet med svinepest.

Fremover kan man godt vaccinere grise mod svinepest, uden at man behøver at frygte for, at udlandet lukker for importen af det danske svinekød.

Det viser et afsluttet ph.-d.-projekt, som Desislava Y. Rangelova har forsvaret ved DTU Veterinærinstituttet. Den nye vaccine betyder, at man kan se, om grisenes immunforsvar har reageret på svinepest, eller om den kun har reageret på vaccinen.

 

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Tester for antistoffer

- Problemet med andre vacciner er, at man efterfølgende ikke kan se, om grisen blot er vaccineret, eller om den har været udsat for svinepest. Man tester nemlig for de antistoffer, som grisens immunforsvar udvikler, når det har været udsat for svinepest, og immunforsvaret udvikler de samme antistoffer, når grisen bliver vaccineret med almindelige, levende vacciner, fortæller Desislava Y. Rangelova ifølge en pressemeddelelse fra DTU Veterinærinstituttet.

25.000 blodprøver

Alene i Danmark undersøges 25.000 blodprøver fra svin hvert år for antistoffer mod svinepest, så man kan bevise for importørerne, at der ikke er svinepest her i landet.

Derfor er vaccination i Danmark umulig, da det vil koste på eksporten af svin og svinekød, hvis dyrene bliver testet positive for antistoffer mod svinepest. Nu kan den nye vaccine muliggøre vaccination, hvis der skulle udbryde svinepest i Danmark, da det efterfølgende kan påvises, at grise ikke har været sygdomsramt, men blot vaccineret.

Afprøvet på smågrise

- Mine forsøg viser, at det er muligt at skelne mellem, om antistofferne skyldes den nye vaccine eller om grisene har været udsat for virus. Mine undersøgelser viste desuden, at vaccinen beskyttede smågrisene mod svinepest, når de bliver vaccineret allerede i fem ugers alderen. Ifølge mine resultater er der altså nye muligheder for at gribe til vaccination i Danmark, hvis vi skulle få et udbrud af svinepest, fortæller Desislava Y. Rangelova.

Der arbejdes nu videre med at få vaccinen registeret til salg.