Man kigger i kalenderen, som siger den 22. marts. Så kigger man ud ad vinduet på det danske forår, som mest af alt ligner begyndelsen af januar.

Der er kun en måned til, at de økologiske mælkeproducenter lukker køerne ud ved årets Øko-dag den 21. april, og det begynder efterhånden at se ud til at blive en kold fornøjelse for de økologiske køer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv om dagtemperaturerne varsles til at gå i plus om et par dage, byder påsken fortsat på nattefrost ned til 10 minusgrader ifølge DMI. Vi skal faktisk næsten to uger frem, før det ligner noget, der kan tø begynde at tø jorden op.

14 dage gør meget

Men der er ingen panik hos Økologisk Landsforening.

- Jeg har talt med mange landmænd, og de siger, at der er nogenlunde tørt neden under sneen, så de er rolige endnu. Vi har før haft snevejr på det her tidspunkt og fået en fin dag, når vi kommer hen i april, siger Birgitte Nygaard, projektleder for Øko-dag.

Hun forventer, at vejret når at skifte, inden de dansende køer skal lukkes ud.

- Jeg tror simpelthen ikke på, at det ser sådan her ud om en måned. Man må ikke glemme, hvor stor en forskel 14 dage kan gøre. Men jeg må da indrømme, at det var sjovere, hvis vi havde forår allerede nu, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ind med køerne igen

Hun erkender, at mange landmænd formentlig vil lukke køerne ud den 21. april - udelukkende for et syns skyld - for så at lukke dem direkte ind igen.

- Det bekymrer mig sådan set ikke. Det ville jo være værre, hvis de lod dem stå derude uden græs, siger Birgitte Nygaard.

Hun er overbevist om, at Øko-dagen igen i år bliver en succes.

- Jeg kan slet ikke forestille mig, at en dag, der bliver lagt så mange kræfter i af så mange mennesker over hele landet, kan blive andet end en god dag. Så det skal nok gå, lyder det optimistisk fra Birgitte Nygaard.

Sidste år tog hele 142.000 danskere ud for at se køerne danse.