Abonnementsartikel

Der bliver behov for i alt 3.500 ton ekstra kvælstof i år. Det viser kvælstofprognosen. Der skal tilføres cirka et kilo ekstra pr. hektar.

Der skal køres mere kvælstof-gødning ud på især de tungere jorder for at dække planternes behov. Der skal tilføres i gennemsnit ét kilo pr. hektar.

Det viser årets kvælstofprognose, som Videncentret for Landbrug har udarbejdet sammen med Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fem kilo over JB 4

Kvælstofprognosen er baseret på målinger af jordens indhold af kvælstof, og den fastlægger, hvor meget kvælstof, landmændene må tilføre markerne i forhold til et normalt år. Fra år til år varierer det, om prognosen angiver en større eller mindre kvælstoftilførsel end normalt.

I år er det ret enkelt. Kvælstofprognosen er ens for hele landet, og det er kun lerjord over JB 4, der må få tilført ekstra kvælstof. Her ligger den ekstra tildeling på fem kilo pr. hektar.

Gennemsnit tæt på nul

I gennemsnit over årene er prognosen meget tæt på nul og påvirker altså ikke kvælstofbehovet, oplyser Videncentret for Landbrug i en pressemeddelelse.

- I 2013 er behovet altså lidt større end normalt. Det er lerjorden, der skal have tilført mere kvælstof, mens de øvrige jordtyper har et normalt kvælstofbehov og det gælder for hele landet, fortæller Hans Spelling Østergaard, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion.

Vejret bestemmer

Han fortæller, at det er vejret i efterårs- og vintermånederne, der afgør, om jordens indhold af kvælstof er større eller mindre, end det plejer at være. I alt betyder det ekstra kilo kvælstof, der kan tilføres på lerjorden dette forår, at der bliver sendt ekstra 3.500 ton kvælstof ud i jorden.