Abonnementsartikel

I 2013 vil et landbrug i gennemsnit få et resultat på 860.000 kroner. Pelsdyravlere trækker op - mælkeproducenter ned. Det viser prognose fra Videncentret for Landbrug.

Vi har hørt det før, og nu bliver det gentaget fra Videncentret for Landbrug: Mælkeproducenterne har det skidt, og pelsdyravlerne har det rigtig godt.

Prognosemagerne Videncentret for Landbrug forudser, at dansk landbrug som helhed kommer ud af 2013 og 2014 med pæne plus på bundlinjen. Der bliver en fin indtjening generelt, men mælkeproducenterne kan se frem til endnu et par utilfredsstillende år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En halv million uden pels

En gennemsnitlig heltidsbedrift forventes at opnå et driftsresultat på cirka 860.000 kroner i år. Næste år, i 2014, forventes driftsresultatet at blive omkring 700.000 kroner.

Prognosen forudser en generel god indtjening for plante- og svineproducenter, og især pelsdyravlere kan se frem til gode tider.

Hvis man renser tallene for pelsdyr, vil det gennemsnitlige driftsresultat dog stadig blive omkring en halv million kroner i 2013, viser indkomstprognosen. Til gengæld kniber det fortsat med indtjeningen for mælkeproducenterne, der døjer med et dårligt bytteforhold.

Høje priser - lave renter

Hovedårsagen til den generelt gode indtjening i landbruget er høje priser på fødevarer og lave renter. Landmandens økonomi påvirkes dog også af forhold som EU-støtte, lønudgifter, skatter og afgifter samt andre produktionsvilkår. Alle disse faktorer indgår i datamaterialet bag prognosen.

Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Videncentret for Landbrug, siger om prognosen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gennemsnittet dækker over store forskelle mellem de enkelte driftsgrene. Mange landmænd får en forbedret likviditet i disse år, og for hovedparten af dem gælder, at de bør nedbringe den dyre del af deres gæld, mens renten stadig er lav, siger Klaus Kaiser.

Investeringer

- Den højere indtjening kan for nogle landmænd også anvendes til at foretage nødvendige investeringer eller investeringer med et meget højt afkast. Generelt vil mit råd dog lyde: Det er tid til konsolidering også for at forberede sig på den rentestigning og lavere EU-støtte, som vi må formode kommer inden for en kort årrække, siger Klaus Kaiser.

Han tilføjer, at de høje priser på landbrugsprodukter - undtagen mælk - heller ikke vil vare ved.

-Så meget taler for en forsigtig tilgang, siger den erhvervsøkonomiske chef.