I dag, tirsdag, bliver årets førstehjælper udpeget af Dansk Røde Kors, og den af de tre nominerede, som får hæderen, modtager også 10.000 kroner.

Landbokonen Sonja Steensgaard Svendsen fra Videbæk i Vestjylland er en af de nominerede. Hun har dog allerede fået den største af alle belønninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reddede et liv

For et år siden reddede hun nemlig sin mands liv, efter at han var blevet stanget af en ko. Sonja og John er ude i stalden for at give halm til deres ko Olivia, som netop har fået en kalv. John er ikke bange for at gå ind til koen, selv om Sonja tidligere på dagen blev stanget af Olivia og fik trykket nogle ribben. For John kan stadig klø koen bag øret.

Men nu er koen ikke så venligt stemt. Den angriber John og stanger ham i låret. Blodet fosser ud. Sonja slår alarm og presser et håndklæde hårdt mod såret for at standse blødningen.

John er bevidstløs.

- Jeg var bange for, jeg skulle miste ham. Og for hvordan jeg skulle klare at have gården alene, fortæller Sonja Steensgaard Svendsen i en pressemeddelelse fra Dansk Røde Kors.

Alle burde førstehjælpe

John er naturligvis taknemmelig for, at hans hustru kan førstehjælp. Det har hun lært på sin arbejdsplads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alle burde tage et førstehjælpskursus og få det genopfrisket hvert andet år. Det er kun den førstehjælp, som sidder på rygraden, du kan bruge, når du står i situationen, siger han.

I alt er tre nomineret til Årets Førstehjælper hos Dansk Røde Kors. De to øvrige har dels reddet en mand, der havde fået hjertestop, dels reddet en fire-årig pige, der hang fast i sin hætte i et træ og var tæt på at blive kvalt. '

Se video med Sonja Steensgaard Svendsen og hendes mand ved at følge dette link:

Opdateret: Tirsdag eftermiddag blev det afgjort, at Årets Førstehjælper bliver Tue Skov, som ydede førstehjælp, da hans mors mand fik hjertestop.