Abonnementsartikel

Hvordan bruger man tågesprøjten effektivt? Det er et af emnerne i projektet IPM " Integreret Plantebeskyttelse, som to gartnerier og fem landbrug fordelt over landet deltager i.

GartneriRådgivningen sætter sammen med Æble/Pære klubben fokus på IPM ved en temadag, der samtidig markerer sæsonåbning for frugtavlerne. Det foregår 17. april hos Niels Mortensen, der driver Magerholm Frugtplantage på Sydfyn.

- IPM optager i høj grad frugtavlerne. Motivationen er selvfølgelig at kunne levere kvalitets frugt med så få rester af pesticider som overhovedet muligt, fortæller Stig F. Nielsen fra Gartneri-Rådgivningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Niels Mortensen driver 76 hektar med 10 æblesorter og tre pæresorter. Magerholm har eget kølerum, hvor frugten står, indtil den pakkes på eget pakkeri og sendes ud til butikkerne. På bedriften arbejder seks-syv fastansatte, og i plukkesæsonen er der ca. 20 medhjælpere.

- På dagen gennemgår vi, med udgangspunkt i Magerholm, en række emner i relation til sprøjtning og sprøjteteknik. Kan vi for eksempel reducere væskemængden, uden at det går ud over effekten. Vi får også en demonstration af fire forskellige tågesprøjter, fortæller Stig F. Nielsen.

Niels Enggaard Klausen fra AgroTech guider deltagerne igennem sprøjtedemonstrationerne, mens Peter Hartvig fra Aarhus Universitet giver et oplæg om, hvordan man kobler forsøgsresultater til praksis. Dagen indledes med en gennemgang af Magerholm og kig på de aktuelle udfordringer - det er Maya Bojesen fra GartneriRådgivningen, der står for det punkt.

Man kan læse mere om temadagen på GartneriRådgivningens hjemmeside.