Om lidt bryder det hele løs ude på markerne. Traktorerne trækker maskinerne ud i solen efter en lang vinter i maskinhallens mørke. Men er teknikken nu også klar til de uvante belastninger? Er der efter værkstedernes og reservedelsleverandørernes erfaringer noget særligt, der svigter gang på gang, når det bliver forår?

Vi stiller spørgsmålet til Kristian Jakobsen, der er direktør for Maskinhandler Indkøbsringen i Vejle. Her har man i størrelsesordenen 35.000 varenumre på lager - og 250.000 varenumre på programmet totalt set. Kristian Jakobsen funderer over spørgsmålet ganske kort og siger så med stor sikkerhed:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det, der går galt, er de ting, som gik i stykker sidste år, og som landmanden ikke lige fik repareret, inden han stillede maskinen ind i maskinhallen. Måske har han siden hen glemt alt om det. Det, der er i stykker, er ofte det, der står inderst, siger Kristian Jakobsen.

Præcis samme oplevelse finder vi hos Allan Mahler, Traktor & Høstspecialisten i Hinnerup. Der er trangt på værkstedet. Traktorer og gyllevogne er inde til eftersyn. En stor sag fra Samson skal have efterset bremserne. Og der er næppe plads til så meget som en havetraktor på værkstedet. For det er lige nu, at alle vil have maskineriet klar.

Lav en logbog

- Ja, det er det samme, der er i stykker nu, som da sæsonen sluttede sidste år. Ellers er det typisk almindelige sliddele, der er behov for - eller noget elektronik, som man ikke har fået efterset i god tid. Der kan være gået mus eller rotter i ledningerne, siger Allan Mahler, der også har bemærket en anden tendens. Nemlig at mange landmænd ud fra sparehensyn vælger at prøve at reparere tingene selv. Eller de skubber seviceeftersynet til sidste øjeblik - hvilket dog sjældent gælder høstmaskinerne, som tilsyneladende ofte får en bedre pleje.

- Når man er færdig med at arbejde med en maskine, er det en god idé at notere fejl og mangler ned i en logbog, så man ikke glemmer at få tingene udbedret, anbefaler Allan Mahler, der tit ser fejl opstå på grund af manglende eftersyn og manglende klargøring.