Abonnementsartikel

Jens Arne Kristiansen begyndte i et drivhus, men han endte med minkhuse, da han skulle etablere sig som selvstændig.

I disse uger går Jens Arne Kristiansen hver dag 20-25 kilometer i de 33 minkhaller, der ligger midt i det fynske landskab, som endnu ikke er blevet til fynsk forår. Jens Arne Kristiansen skal sikre sig, at tæverne bliver parret, så grundlaget for denne pelsningssæson kommer godt fra start. Men det er ingen naturlov, at det lige skulle være mink, han inspicerer. Det kunne også have været tomater, han puslede om.

- Jeg har også kigget på gartnerier. Det, der tiltalte mig, var at blive selvstændig, være den, der bestemte og prøve kræfter med, hvor langt, man kan nå med dygtighed og stædighed, siger Jens Arne Kristiansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så var jeg faldet over et passende gartneri, kunne jeg lige så godt være havnet som selvstændig gartner, siger Jens Arne Kristiansen, som er en af de minkavlere, der bidrager til det danske pelsdyreventyr.

Det har han været i stigende omfang siden 1985, da han pelsede for første gang.

- Dengang i 80'erne var det rigtig ringe at producere tomater. Det var det, jeg havde lyst til, men så måtte jeg kigge efter noget andet. Det blev så mink, siger Jens Arne Kristiansen, som kendte lidt til erhvervet fra sin svigerfar.

På bankens nåde

Selv om hans bedrift er vokset støt og roligt gennem tiden, har han nydt godt af at have noget at falde tilbage på. I nogle kriseår i slutningen af 80erne og begyndelsen af 90erne overlevede hans farm på bankernes nåde og fuldtidsjobbet på det gartneri, han havde forladt kort tid forinden.

- At overleve den krise var en bedrift, siger Jens Arne Kristiansen, som ikke overvejede at droppe minkavlen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så skulle man gå fallit. I stedet udvidede jeg, for er man i stand til at udvide under en krise, står man godt, når krisen er slut, siger Jens Arne Kristiansen, som troede på branchen både dengang, nu og i fremtiden.

- Selv om der kommer endnu en krise, så dør pelsbranchen ikke af den grund. Folk har klædt sig i skind fra dyr i flere tusinde år, og hvorfor skulle de ikke fortsætte med at gøre det, siger han mere konstaterende end spørgende.

Ude i carporten holder en hvid Mercedes, og selv om det er en tidligere leasingbil, så var den kun et år gammel, da familien Kristiansen købte den. Det går godt, og selv om der godt kan komme nogle stikpiller til den gode økonomi, oplever Jens Arne Kristiansen ingen misundelse.

- De fleste bønder ved jo godt, at der også har været dårlige tider. Vi kan dokumentere, at det altid har været dobbelt så godt at have mink i forhold til andre driftsgrene, men udsvingene mellem gode og dårlige tider har været enorme, siger minkavleren, som ikke er i tvivl om, at der kommer en krise. Engang. Så gælder det bare om at have investeret sit overskud i de gode år i en farm, der kan klare nedgangstider.

- Jeg ser sådan på det, at hvis jeg gør mig så dygtig, som jeg kan, er jeg nok en af dem, der klarer mig længst. Det har været nok indtil nu, siger Jens Arne Kristiansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

2.000 på en dag

Han har et grønt skilt ude ved den lille vej, der fører forbi parcelhus og minkhaller, og invitationen til at kigge forbi er helt bogstavelig. Det sker også, at nogle bare gør holdt og spørger, om de må se, hvordan minkene lever. Sidste år i maj dukkede 2.000 mennesker op på en enkelt dag til ”Klap en hvalp”.

- De vil med egne øjne se, hvordan minkene har det. Man kan godt få 13 sekunders dårlig omtale i TV-Avisen, men så må folk jo selv komme og danne sig et indtryk af, om der er plads til vores form for produktion, siger Jens Arne Kristiansen.

Hans farm er vokset fra 200 til 5.500 avlsdyr på 28 år, men i øjeblikket er der ingen udvidelsesplaner. Det er heller ikke op til ham at beslutte, hvad der skal ske med farmens størrelse.

- Det er ikke mig, der skal have flere mink. Det er Jesper (hans søn, red.). Skal vi have flere mink på farmen, skal ønsket komme fra ham. Vil han udvide, så gør vi det, siger Jens Arne Kristiansen.