I Søllested Maskinforretning har man en forpligtelse over for sine kunder. Det er ikke nok at sælge autostyrings- og RTK-anlæg. Det skal følges op af viden om systemerne og praktiske øvelser.

- Og det er netop, hvad tre hold kursister har været igennem i Bæverhalehuset i Knuthenborg Park på Lolland, forklarer servicechef Jens Erik Frimann, Søllested Maskinforretning A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er John Deeres AMS-system (Agricultural Management Solutions), som eleverne har været undervist i, og underviseren har været Ove Andersen fra Selandia Center for Erhvervsrettet Uddannelse.

- Det er sjovt, når der kommer en underviser udefra, der har en pædagogisk baggrund, siger Jens Erik Frimann og uddyber:

- Kurset har primært været rettet til de af vores kunder, der har købt udstyr til deres traktorer og mejetærskere.

Der har ifølge Jens Erik Frimann været afholdt to endags-kurser for kunder med erfaring i AMS-systemet og et todages-kursus for nye kunder uden erfaring med cirka 18 deltagere på hvert hold.

Landsdækkende net

Autostyring, optegning af marker og faste kørespor i marken har været en del af elevernes pensum, som skal forberede dem på at bruge det landsdækkende net af RTK-master, som John Deeres danske forhandlere er i fuld gang med at sætte op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er et stort projekt, der vil tage et par år. På Lolland og Falster har vi sat to basestationer op hvert sted, mens der er sat en enkelt op i Søllested. Så måler vi på rækkevidden og sætter repeaterere op der, hvor det er nødvendigt, forklarer Jens Erik Frimann.

Repeaterne modtager og videresender signalerne fra basesationen, og det er foreløbig et åbent spørgsmål, hvor mange repeatere, Søllested Maskinforretning skal sætte op i sit distrikt:

- Det er måske 10 - måske 20 – for hele området. Det afhænger helt af modtageforholdene, men det skal virke, for vi har lovet kunderne at få systemet op at køre i løbet af foråret.

Jens Erik Frimann lægger ikke skjul på, at systemet er kostbart. Alene en basestation kan løbe op i 200.000 kroner, og dertil kommer montering og ledningsføring.

- Basestationerne bliver typisk monteret på toppen af siloer og andre høje bygninger, mens repeaterne skal endnu højere op, som for eksempel i vindmøller, som vi heldigvis har mange af hernede, siger han.