Det er ikke udelukkende en sur pligt at gennemføre nogle af de ændringer, som Lov om hold af malkekvæg foreskriver. En del af kravene betaler sig - ikke bare i form af bedre dyrevelfærd, men også økonomisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

LMO og LandboNord har i en FarmTest regnet på udgifter og indtægter af en række af kravene på baggrund af syv kvægbedrifter. Resultaterne viser, at især kravene om flere sengebåse og bedre adgang til vand giver så god mening økonomisk, at der ikke er grund til at vente med at realisere ændringerne.

Det fortalte de to rådgivere bag FarmTesten, kvægrådgiver Kristina Jensen, LandboNord, og bygningsrådgiver Anja Juhl Freudendal, LMO, på Kvægkongressen.

Mere hviletid - mere mælk

Fra 2014 er der krav om, at der skal være en sengebås pr. dyr, og udregningerne fra LMO og LandboNord viser, at det bedre kan betale sig at forlænge stalden end at reducere antallet af dyr.

- De positive effekter af en sengebås pr. ko betyder afgjort noget. Det giver bedre yversundhed og en væsentlig aflastning af klovene. Desuden får køerne et lavere stressniveau, idet de får mere hvile. Normalt siger man, at ved 10 procent overbelægning falder hviletiden med en time om dagen. En times ekstra hviletid bør give cirka 1,7 kg mælk mere om dagen pr. ko, siger kvægrådgiver Kristina Jensen, LandboNord.

En af de landmænd, der har haft besøg af de to rådgivere, manglede 28 sengebåse for at kunne opretholde sin besætning på 333 køer. En forlængelse af stalden kostede 560.000 kroner, men ifølge de to kvægrådgivere gav forlængelsen af stalden en total merindtjening på 250.000 kroner om året i form af højere ydelse og færre dyrlægeregninger. En reduktion af køerne gav derimod en nedgang i indtjeningen på 170.000 kroner pr. år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frit vandspejl er guld værd

Loven indeholder også en række krav om adgang til vand. Fra 2014 skal der være fri adgang til vand fra vandspejl, fra 2016 må der maks. være seks køer pr. drikkekop, og fra 2024 må der maks. være 10 køer pr. meter drikkekar.

Rådgivernes udregning viser dog, at der bestemt ikke er grund til at vente til 2024 med at give køerne god plads omkring det frie vandspejl.

- Køer, der drikker fra et frit vandspejl, giver op til 16 procent mere mælk. Vi har regnet ud, at hvis overgangen fra drikkekop til vandkar giver mindst fem procent mere mælk, giver det en merindtjening på 560 kroner pr. årsko, siger Kristina Jensen.

For besætningen i FarmTesten med 137 køer giver det 77.000 kroner om året.

Mere ædeplads hæver ydelse

Kravet om en ædeplads pr. nykælver de første 12 dage efter kælvning (gælder fra 2016 og fra 2029 i robotstalde) og pladskravet om otte kvadratmeter pr. dyr (gælder fra 2034) ser også ud til at give gevindst på bundlinjen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den største fordel er, at der bliver flere ædepladser i stalden, og ifølge Kristina Jensen kan et ekstra kg tørstof pr. ko pr. dag omregnes til et ekstra kg mælk pr. dag.

Det kan altså svare sig at sætte gang i nogle af de ændringer, der kræves i Lov om hold af malkekvæg før tid. Du får ikke bare bedre dyrevelfærd, men også flere kroner på kistebunden.