Abonnementsartikel

Der er fuld aktivitet til det sidste, inden de 754 EU-parlamentarikere i morgen skal stemme om reformen af det europæiske landbrug.

Der er landmænd, naturforkæmpere, økologer og endda en samling brægende får uden for Europa-Parlamentet i et råkoldt Strasbourg i dag.

De er kommet for at vise, at det betyder noget, når de 754 medlemmer i dag debatterer og i morgen stemmer om reformen af den europæiske landbrugspolitik for første gang nogensinde. Det udspil, som parlamentets landbrugsudvalg har strikket sammen som grundlag for afstemningen, er blevet mødt med flere hundrede ændringsforslag fra resten af parlamentet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugsudvalget er kendt for at bestå næsten udelukkende af forhenværende og nuværende landmænd, som ikke er særligt store tilhængere af fri konkurrence eller af for store grønne krav til erhvervet. Det har fået blandt andre den danske EU-kommissær Connie Hedegaard til at forsøge at få det samlede parlament til at vælge en grønnere linje ved at protestere højlydt over, at udvalget har udvandet reformen på det grønne område.

Udvalgets forslag

Lobbyorganisationer som Verdensnaturfonden har organiseret deres medlemmer til at lade i tusindvis af mails regne ned over de folkevalgte for at få dem til at holde fast i de grønne elementer, som er røget i farten. Men det løb er kørt, mener det socialdemokratiske medlem af parlamentet, Christel Schaldemose.

- Jeg vil ønske, at jeg bliver overrasket. Men jeg tror ikke på, at vi ser et resultat, der adskiller sig voldsomt fra udvalgets, siger Schaldemose.

Sukkerkvoter bliver forlænget

Ud over udhulingen af miljøforanstaltningerne kritiserer hun også udvalget for at gå imod en liberalisering af erhvervet ved at ville forlænge sukkerkvoterne, skabe et nyt udbudsregulerende system til at erstatte mælkekvoterne og øge mængden af eksportstøtte.

- Med danske øjne ser det skidt ud på næsten alle punkter, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter parlamentet har stemt i morgen, er det ministrenes tur til at blive endeligt enige om deres standpunkt på et maratonmøde mandag og tirsdag i næste uge. Derefter skal de sammen med parlamentet forhandle en endelig aftale helt på plads. Efter planen skal de være færdige til juni.

Afklaring er glædelig

Det glæder erhvervet sig til, efter at have siddet på pinebænken siden forhandlinger startede for flere år siden.

- En hurtig afgørelse fra EU-institutionerne er nødvendig, hvis vi skal sætte en stopper for den uvished, som landmænd og andelsbevægelser i Europa står overfor, når de skal tage deres vigtige produktions- og investeringsbeslutninger, siger Christian Pees fra landbrugets europæiske paraplyorganisation COPA-COGECA.