Abonnementsartikel

Når frosten er væk, skal græsmarken igen have noget at leve af. Og med faste kørespor kan du minimere det store udbyttetab, som tilfældige overkørsler koster

Foråret er så småt på vej, men vejrudsigten melder om frost. Hvis græsmarken ikke har fået gylle endnu, bør du vente til slutningen af næste uge, hvor frosten gerne skulle klinge af igen. Det mener planteavlskonsulent Carsten Kock fra Sønderjysk Landboforening.

Han slår samtidig på tromme for, at alle planteavlere planlægger faste kørespor, så de på den måde minimerer det udbyttetab på op til 20 procent, som tilfældige overkørsler kan koste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han anbefaler, at man lægger en plan for, hvordan kørslen skal foregå på den enkelte mark. Her er kørespor et væsentligt element. Ifølge konsulenten er her rigtig meget udbytte at hente.

- Som udgangspunkt handler det om omtanke, så trafikken kan reduceres i marken og samles i nogle kørespor. Det handler om, at have en god dialog med maskinstationen, så de ved, hvor og hvordan de skal køre med de tunge vogne. Hvis man praktiserer tilfældig kørsel på græsmarkerne, så vil cirka 90 procent af marken være overkørt, når sæsonen er slut. Her viser forsøg, at det koster i omegnen af 20 procent af udbyttet. Det vil sige udbytte, som bare ligger og vinker derude. Hvis vi bare kan hente halvdelen af det, så er vi ved at være godt kørende, forklarer han.

Læs hele interviewet med Carsten Koch på bovilogisk.dk - klik her.