Abonnementsartikel

I vårbyg kan der opnås en gevinst på op til 450 kroner pr. hektar ved at placere gødning. Gødningen kan dog svide byggen under fremspiring.

I landsforsøgene er der op i gennem 1970’erne og 1980’erne gennemført et meget stort antal forsøg med placering af gødning.

Resultaterne holder stadig vand og viser, at der på baggrund af mere end 400 forsøg kan forventes et gennemsnitligt merudbytte for placering af kvælstof i vårbyg på cirka tre hkg pr. hektar. Heraf er mindst 50 procent af gevinsten knyttet til effekten af placeringen. Resten er en effekt af nedfældningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved en forventet kornpris på 150 kroner pr. hkg og udbyttegevinst på tre hkg i vårbyg er der op til 450 kroner at hente ved at placere gødning.

Fordele og ulemper

Omkostningen til placering afhænger naturligvis af, hvilket udstyr der investeres i eller lejes ind til opgaven. I en artikel i marts-udgaven af Agrologisk gennemgår Michael Højholdt, Videncentret for Planteproduktion, nogle af de fordele og ulemper der er ved at placere gødning i forbindelse med etableringen af vårsæd.

Læs hele artiklen i marts-udgaven af Agrologisk, der udkommer fredag den 8. marts.