Abonnementsartikel

Fra 2011 til 2012 steg maskineksporten til Ukraine, Hviderusland og Rusland med 30 procent, men der er mulighed for mere.

Danske virksomheder eksporterer hvert år landbrugsmaskiner og udstyr til fødevarebranchen for 12 milliarder kroner, og selv om eksporten til det russiske område kun udgør en mindre del af det beløb, er mulighederne mange. Det vurderer Danske Landbrugsmaskinfabrikanter (DLMF).

- Et af de steder, vi ser fødevareproduktionen vokse, er blandt andet i Rusland, som arbejder målrettet på at få en selvforsynende fødevaresektor, men også lande som Ukraine og Hviderusland er godt på vej, siger Allan Pedersen, der er salgsdirektør i DLMF.

Artiklen fortsætter efter annoncen

875 millioner i 2012

I 2011 blev der eksporteret for 622 millioner kroner maskiner til Rusland, Ukraine og Hviderusland, men det voksede i 2012 til et niveau på cirka 875 millioner kroner. Altså en stigning på omkring 30 procent.

69 procent af eksporten går til Rusland, 23 procent til Ukraine og de resterende otte procent til Hviderusland.

- En af grundene til, at udlandet i høj grad kigger mod Danmark, når de skal købe landbrugsmaskiner, er særlige danske kompetencer inden for håndtering af husdyrgødning og lokal biobasseret energiproduktion. Her er vi stærke, fordi vi gennem mange år har haft et tæt og konstruktivt samarbejde mellem landmænd og teknologiudviklere, som i fællesskab har udviklet de maskiner, som udlandet nu efterspørger, siger Allan Pedersen.

Netværksmøde 14. marts

DLMF holder sammen med Agro Business Park et møde den 14. marts, hvor de sammen med maskinleverandørerne vil danne netværk, som får mere information om handels- og indkøbsmulighederne i de tre lande.