Landbruget har gennem en årrække haft meget fokus på, hvordan den begrænsede mængde kvælstof, der er til rådighed, udnyttes optimalt.

Generelt udnyttes kvælstoffet i både handelsgødningen og husdyrgødningen da også godt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alligevel mener en nordjysk planteavlskonsulent, at der stadig er en række områder, som fortjener særlig opmærksomhed.

Kvælstof fordamper

- Det er specielt husdyrgødningen, der giver problemer. Det er meget vanskeligt at styre logistikken på ejendomme med store mængder husdyrgødning. Af praktiske hensyn kommer man ofte til at køre en del af gyllen ud på dage, hvor vejrforholdene omkring og efter udbringningen fører til, at en for stor del af kvælstoffet fordamper, siger Jens Elbæk, der er planteavlskonsulent ved LandboNord.

Analyse en hjælp

Han tilføjer, at der derudover samtidig er mange landmænd, der vil kunne opnå en bedre udnyttelse af næringsstofferne ved at tage analyser af gyllen i de enkelte tanke, i forbindelse med at gyllen bliver bragt ud.

- Der er stor forskel på, om gyllen har et indhold på tre eller fem kg kvælstof pr. ton. Ligesom der er stor forskel på, om gyllen bringes ud på et tidspunkt, hvor vi kan opnå en udnyttelse på 40 eller 75 procent af kvælstoffet i gyllen, siger den nordjyske planteavlskonsulent.

Læs hele artiklen i marts-udgaven af Agrologisk, der udkommer fredag den 8. marts.