En af de få vestjyske herregårde, Pallisbjerg vest for Ulfborg, er som et eventyr med mange kapitler.

I mange år var herregården børnehjem. Så blev den solgt til en erhvervsmand, der blev tvunget væk på grund af bopælspligten. Derefter overtog en enke og hendes sønner den pompøse, hvide hovedbygning, indtil de blev sat ud efter en rets- og konkurssag om million-stor momssvindel i forbindelse med rapshandel og hæleri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sognebarn hele livet

Nu er det en lokal minkavler, der har købt Pallisbjerg. Bo og Lone Kloster driver en farm med 7.000 mink i nærheden af det Pallisbjerg, som 48-årige Bo Kloster stort set aldrig har været i nærheden af, selv om han har boet i sognet hele sit liv.

- Det var en spændende bygning, men for os lokale har det været lukket land. Jeg var derinde omkring år 2000 sammen med sogneforeningen, da en tidligere ejer var ved at restaurere Pallisbjerg udvendigt, men jeg har aldrig set den indendørs efter den er blevet restaureret. Det er ikke et sted, lokalbefolkningen er kommet, men det håber vi at kunne ændre, siger Bo Kloster.

Lejligheder og parcelhuse

Foruden de 800 kvadratmeter i hovedbygningen er der to store ferielejligheder i en sidefløj samt fem parcelhuse. Det hele skal udlejes til det ene eller andet formål.

- Mange har aldrig været inde på selve Pallisbjerg, og det håber vi at kunne ændre på, siger Bo Kloster.

Mens ferielejlighederne i lighed med tidligere praksis skal udlejes til ferie- eller kursusformål, kan hovedbygningen også bruges til kurser, bryllupper, udstillinger eller messer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skulle finde på noget, vi kunne bruge det til. Man kan ikke bare købe det. Der skal være noget realisme bag, og der er gode ferielejligheder og huse, som skal bære det igennem økonomisk. Så skal vi finde noget indhold til hovedbygningen, siger Bo Kloster.

Pris: Ni millioner

Ægteparret har givet ni millioner kroner for Pallisbjerg, og det indrømmer han også selv er en god pris. Tidligere ejere har gennemrestaureret herregården for mange millioner kroner. Senest dengang, den tidligere ejers – en ældre enke – søn begik omfattende momssvindel ved at handle med raps. Han købte rapsen i Tyskland og solgte det videre i Danmark uden at afregne moms.

Svindel for op mod 20 millioner kroner. Mange af pengene blev kanaliseret ind i det anpartsselskab, som drev Pallisbjerg, og som mandens mor ejede. Derfor blev hun dømt for hæleri, og Pallisbjerg-selskabet gik konkurs.

Fængsel og udsætning

Sønnen fik tre års fængsel, mens hans mor fik en betinget fængselsstraf. Dertil kom, at de blev sat ud af Pallisbjerg med politiets mellemkomst, da konkursboets kurator overtog.

Bo Klosters mange mink spiller også en rolle i købet af herregården.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis priserne ikke var som de er for tiden, var det ikke sikkert, jeg kunne få lov til at købe det. Det er ingen hemmelighed. Men vi skal være helt klar over, at de priser pludselig kan få en ende, så vi skal ikke spænde buen hårdere, end at den kan holde, så Pallisbjerg skal hvile i sig selv. Vi har bestemt, at den ikke må belaste minkfarmen økonomisk, siger Bo Kloster.

For sognets skyld

Han er klar over, at han måske risikerer øgenavne, nu da han er blevet herremand. -Men de navne hører jeg nok ikke selv. Dem, vi har snakket med, er meget positive, og selv om det lyder flot, er det her for hele sognets skyld. Jeg håber, det er noget, også lokalbefolkningen kan bruge, siger Bo Kloster.

Parring før Pallisbjerg

Lige nu står den på parring af de mange minktæver. Pallisbjergs klargøring til sommersæsonen er sat på pause et par uger.

- Vi skal have gjort området pænt. Vi har ikke så mange af de steder her i Vestjylland, siger Bo Kloster, som ikke har planer om at flytte ind på Pallisbjerg. -Vi bor godt her ved minkfarmen, siger han.

Se masser af billeder fra ejendomsmægleren Lilienhoff ved at følge dette link.