Den danske svineproduktion er internationalt meget anerkendt for sit høje veterinære stadie. Dette er en helt grundlæggende forudsætning for den store eksportsucces, dansk svinekød har. I øjeblikket er markedet i over 130 lande over hele verden åben for dansk svinekød.

Det giver de danske svineslagterier gode muligheder for at dirigere kødet derhen, hvor man til enhver tid kan få den bedste pris.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder jo i sidste ende en bedre afregning til den enkelte svineproducent. Men der er mange forhold, der hele tiden truer den danske status med hensyn til smitsomme husdyrsygdomme som for eksempel mund- og klovesyge, afrikansk svinepest og klassisk svinepest.

Vanskelige beviser

En fast bestand af vildsvin i Danmark vil, som det er sket i andre EU-lande, kunne medvirke til at sprede smitte af for eksempel klassisk svinepest til tambesætninger. Ud over den direkte konsekvens i form af risiko for smittespredning, så vil en fast bestand af vildsvin i Danmark også betyde, at det bliver vanskeligt at vise, at Danmark er fri for klassisk svinepest.

Både i tilfælde af udbrud af klassisk svinepest i Danmark eller i for eksempel Tyskland vil en fast bestand af vildsvin i Danmark betyde, at tiden, indtil vi kan vise at vi er fri, vil blive forlænget betydeligt. Alt sammen med tabte eksportindtægter til følge.

Læs mere i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 1. marts.