Abonnementsartikel

Topfolk inden for landbrugets andelsselskaber og finansielle institutioner skal hjælpe kvægbruget i en fart. Task force aflægger rapport til maj.

De kommer ikke med våben og snedige teknikker til at befri fanger, men med gode råd og bud på, hvordan kvægbrugerne kan komme videre ud ad krisen.

En såkaldt task force er blevet nedsat, og den skal hjælpe pressede landmænd med løsninger på de økonomiske problemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Medlemmerne

Task forcen består af Kjeld Johannesen, administrerende direktør for Danish Crown, Peder Tuborgh, administredende direktør for Arla, koncerndirektør Karsten Knudsen, Nykredit, Nordeas landbrugschef Søren Porsbjerg, Henrik Zobbe fra Fødevareøkonomisk Institut under Københavns Universitet og direktør Jan Mousing fra Videncentret for landbrug.

- Vi har investeret i fremtidens staldanlæg, hvor dyrevelfærd, arbejdsmiljø og det omgivende miljø er tilgodeset på et helt andet niveau end tidligere. Vi er nogle af de bedste i verden til at producere mere med en lavere belastning af miljøet, sagde Gitte Grønbæk, direktør for Videncentret for Landbrug, Kvæg på Kvægkongressen.

Truslerne

- Investeringerne kombineret med de dårlige økonomiske konjunkturer har kastet mange kvægbrugere ud i en meget svær økonomisk situation. Vi frygter, at mange dygtige kvægbrugere ikke kan finansiere den nødvendige udvikling af deres produktion, og at vores kvægbrug derfor på sigt ikke kan levere de mængder råvarer, som vores mejerier og slagterier kan afsætte, sagde Gitte Grønbæk, der er formand for den arbejdsgruppe, der giver oplæg til task forcen.

Mødes i marts - rapport i maj

Den mødes i begyndelsen af marts og aflægger rapport til maj. Den nye task skal komme med anbefalinger, der kan bidrage til at realisere vækstpotentialet i dansk kvægbrug og pege på muligheder for truede bedrifter.