Abonnementsartikel

Anvendelse af nålefri injektioner sikrer ikke alene bedre hygiejne, det sparer også vestjysk svineproducent for op imod fem timers arbejde om ugen.

Anvendelsen af nålefri injektion er måske fremtiden for flere og flere grise. På besætningen Hallumgade Aps ved Varde, er driftsleder Henrik Christiansen i hvert fald ikke i tvivl. Nålefri injektion er kommet for at blive.

- Vi vaccinerer hver uge 1.500 smågrise med to forskellige vacciner, og det sparer vi omkring fire til fem timer på hver uge sammenlignet med almindelig injektion, som vi tidligere brugte, forklarer Henrik Christiansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hygiejnisk

Vaccinationerne finder sted, når grisene er to uger gamle og vejer omkring fem kilo.

- Vi er to mand til arbejdet. Den ene løfter grisen op, og den anden står klar med de to håndtag og giver grisen to skud samtidigt på hver sin side af halsen, siger Henrik Christiansen.

Og det er ikke kun tiden, der er en gevinst ved den nålefri injektion. Metoden med at give injektioner uden nål, er meget mere hygiejnisk end brug af nål, og det er noget, der især er brugbart ved behandlinger i farestalden, hvor man ellers let kan slæbe smitte fra den ene sti til den næste. Man risikerer desuden ikke knækkede kanyler eller ulykker med kanyler, blandt dem der behandler.

Mindre vævsskade

Desuden oplyser MS Schippers, at den nålefri injektion forårsager mindre vævsskade, selve injektionsåbningen er mindre, og injektionsvæsken fordeles bedre og på et større område.

Alt sammen noget der menes at give grisen mindre smerter og stress i forbindelse med behandling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 1. marts.