Tre ud af de fire foreninger, der står bag det midt- og vestjyske rådgivningscenter Heden & Fjorden er på vej til at slå sig sammen. Det er Hedens Landboforening, Ikast-Bording Landboforening og Holstebro-Struer Landboforening, som på de kommende generalforsamlinger vil foreslå medlemmerne, at de respektive foreninger bliver lagt sammen senere på foråret.

- Vi arbejder i forvejen meget sammen med naboforeningerne, så det er naturligt at snakke om. Vi har meget til fælles, når vi er sammen om rådgivningen, og vi kan også se, at den politiske dagsorden er den samme, siger Jørgen Poulsen, som er formand for Hedens Landboforening.

Den har med 930 aktive medlemmer over halvdelen af medlemmerne hos de fire foreninger, der driver den fælles rådgivningstjeneste. Foruden de tre landboforeninger er Familielandbruget Vestjylland også med.

- Vi arbejder for landmanden, uanset om han bor i Holstebro eller på den anden side af Herning. Vi har de samme interesser, og måske kan vi også få mere pondus, når rådgivningstjenesten Heden og Fjorden hænger sammen med en fælles landboforening, siger Jørgen Poulsen fra den største medlemsforening.

En lille bakker op

Hos den lille forening er der også opbakning, fortæller Karsten Willumsen, som er formand for Ikast-Bording Landboforening, der har 130 medlemmer.

- Der er bred enighed om det i bestyrelsen. En sammenlægning af foreningerne vil give mulighed for at drive dem mere professionelt, og vi får kræfter til mere politisk virksomhed. Vi kan bedre brænde igennem og få solgt erhvervet og fortælle, hvad vi vil med landbruget, siger Karsten Willumsen.

- Der er mere handlekraft, hvis der er én bestyrelse og én formand, og organisationen bliver mere effektiv, siger Karsten Willumsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Tidligere var der flere

De tre landboforeninger, som planlægger fusion, har i alt omkring 1.500 medlemmer.

Da rådgivningscentret Heden & Fjorden blev dannet for ti år siden var der endnu flere landboforeninger bag. Det område, som Hedens Landboforening dækker nu - nemlig Herning Kommune - blev indtil 2005 betjent af fem landboforeninger. De endte med at slå sig sammen til en, og nu er næste skridt kommet, mener formand Jørgen Poulsen.

- Vi kan lige så godt danne en effektiv organisation for de landmænd, der er tilbage i området, og så må vi se, om der er opbakning til det, siger formanden for Hedens Landboforening.

Områdevalgte i bestyrelsen

Hans erfaringer fra fusionen for otte år siden er, at det er vigtigt at sikre lokal repræsentation i en fællesbestyrelse.

- Vi har i Hedens Landboforening brugt nogle år på at få ejerskab til den nye forening, og det er vigtigt, at vi har fokus på det i forbindelse med en eventuel fusion. Vi skal have områdevalgte i bestyrelsen, og de skal tage sig af det lokale og af samarbejdet med de forskellige kommuner, siger Jørgen Poulsen.

Hvis de kommende generalforsamlinger i de lokale foreninger giver opbakning til at gå videre med sammenlægningerne, vil det arbejde foregå ved ekstraordinære og stiftende generalforsamlinger i april og maj.