Abonnementsartikel

Maskiner, der kan så og placere gødning, fås både som færdige og som samlesæt, hvor forskellige fabrikater bygges sammen.

I forrige udgave af Maskinbladet blev en række kombisåmaskiner præsenteret. Som det fremgik af teksten, var de beskrevne maskiner fra en markdemonstration, som blev arrangeret af Patriotisk Selskab.

Men der findes flere maskiner, der kan så og placere gødning samtidigt. Heriblandt finder man den danske Fiona Seedcom XR FC, der er en konventionel kombisåmaskine med fjedertænder til placering af gødning og med sabelskær placering af såsæden. Rulleskær er også en mulighed, hvis det ønskes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Såmaskinen har knastvalser til både korn og gødning, og såkassen har en flytbar skillevæg, så gødningskassen kan gøres større end såsædskassen. Maskine fås i arbejdsbredder på tre og fire meter.

Ifølge Lorenz Alnor, der er sælger ved Fiona, er denne model den eneste danskproducerede såmaskine, der både kan så, placere gødning og så efterafgrøder i samme ombæring.

Flydende gødning

En anden mulighed er at bygge gødningsudstyr på en såmaskine, og her er maskinfabrikken Kyndestoft leveringsdygtig i udstyr til flydende gødning.

Virksomheden har blandt andet fremstillet en kombimaskine, Kyndestoft/Nordsten CLR, der er baseret på en traditionel såmaskine med slæbeskær, som er monteret på en let kombiharve med rør til flydende gødning.

Foran på traktoren er der monteret en tank. Gødningen pumpes fra tanken til nedfældertænderne med en lille el-pumpe. Doseringen indstilles med manometer og ved regulering af kørehastigheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved en Farmtest fra 2011 fremgik det, at maskinen fra Kyndestoft kan måle sig andre kombisåsæt med hensyn til nøjagtigheden af placeringsdybden af både såsæd og gødning (se illustration).